AcasăAfaceriCum se vor descurca cele mai performante monede în 2022?

Cum se vor descurca cele mai performante monede în 2022?

Pe măsură ce 2021 se apropie de sfârșit, se evidențiază câștigătorii și perdanții piețelor valutare. Dolarul american și-a păstrat supremația, în timp ce euro a dezamăgit.

Evoluția valutelor anul viitor va fi influențată de incertitudinile pandemiei, programelor de redresare economică și de o piață financiară în plină tensiune.

Dolarul american

Se aștepta ca dolarul american să aibă performanțe slabe în 2021. Nu a fost să fie, deoarece în pofida relansării afacerilor post-Covid, variantele Delta și Omicron au declanșat blocări și mai epuizante, iar investitorii s-au reîntors spre bancnota verde, cu o creștere puternică în SUA.

“Dolarul este acum cea mai puternică monedă din grupul țărilor G10”, spune  Lawrence Kaplin, analist de piață la Equals Money.

Indicele dolarului american încheie anul tranzacționând cu peste 7% mai mult, cel mai mare câștig anual din ultimii șase ani.  Kaplin prognozează o altă creștere de 5% în 2022, determinată de înăsprirea politicilor fiscale ale Rezervei Federale.

Performanța dolarului în 2022 va depinde și de aprobarea Senatului SUA a programului economic de 2 trilioane USD(Build Back Better) inițiat de președintele Joe Biden, susține Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

Euro

Moneda unică europeană a suferit încă un an „învinețitor”, scăzând cu peste 6% față de dolarul american și lira sterlină. Euro este așteptat să scadă cu încă 5% anul viitor din cauza inflației peste țintă și a unei creșteri anemice a salariilor, a adăugat Keplin.

Banca Centrală Europeană a declarat că nu se așteaptă să ridice ratele dobânzilor înainte de sfârșitul anului 2022.

Chaddy Kirbaj, director la Swissquote Bank, crede că BCE va fi forțată să-și schimbe orientarea anticipată și să majoreze ratele, după ce inflația din zona euro atins 4,9% în noiembrie, cea mai mare din 1991.

Euro a scăzut cu aproape 8% față de dolarul american în 2021, dar ar trebui să înregistreze o redresare treptată în 2022, prognozează Kirbaj.

Lira sterlină

Lira sterlină a avut un 2021 „mixt”, scăzând cu peste 3% față de dolarul american, dar crescând cu 6% față de euro. Varianta Omicron afectează acum recuperarea economică a Marii Britanii și lovește lira, a explicat Keplin.

“Nu văd 2022 ca un an al redresării lirei sterline”, consideră Hinesh Patel, manager de portofoliu la Quilter Investors. Există riscuri politice, în condițiile în care popularitatea premierului Boris Johnson scade. Se  adaugă negocierile comerciale privind Brexit, un impas pentru aprecierea lirei sterline.

Criptomonedele

2021 a fost o altă călătorie rollercoaster pentru monedele digitale. Bitcoin a deschis anul la 29.388 USD, a atins un vârf de 67.582 în noiembrie, scâzând în prezent la aproximativ 50.000 de dolari.

“Anul viitor va aduce mai multe creșteri și scăderi, determinate de inflație și de mișcările pieței”, spune Adam Berker, consilier juridic senior la furnizorul global de plăți în criptomonede Mercury, citat de The National.

Activitatea de reglementare este o altă amenințare pentru criptomonede, dar volatilitatea acestui nou sistem financiar rămâne principala preocupare a investitorilor și companiilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
423 afisari

1 COMENTARIU

  1. &,, Impozitarea criptomonedele,”
    Diverse publicații, ?

    ,,Sistemul financiar ARTICOLUL 137
    (1) Formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice sunt reglementate prin lege.
    (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.”
    Constituția, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger