Cauta

Cum se pregătesc companiile pentru era post-pandemică

Companiile globale, de la producătorii alimentari până la giganții tehnologici, cheltuiesc miliarde pe noi fabrici și utilaje într-o frenezie a capitalului nemaivăzută de ani de zile.

În ceea ce privește oferta, blocajele provocate de criza sanitară obligă companiile să investească în noi unități de producție, stimulează cheltuielile cu vehiculele electrice, în timp ce marea criză a semiconductorilor a determinat, de asemenea, un val de investiții.

În contextul cererii, redresarea economiilor a dus la o poftă de cheltuieli în rândul consumatorilor, iar afacerile s-au redeschis. Un motiv serios pentru ca directorii de companii să fie convinși că merită să-și investească banii și băncile să mențină o rată scăzută a dobânzilor.

La nivel global, cheltuielile de capital ale întreprinderilor  vor crește cu 13% în acest an, conform S&P Global Ratings, în toate regiunile și sectoarele largi – în special în semiconductori, retail, software și transporturi.

Economiștii de la Morgan Stanley prognozează că investițiile globale vor ajunge la 115% și 121% din nivelurile de pre-recesiune până la sfârșitul anului 2021 și 2022, o recuperare mult mai rapidă decât recesiunile anterioare.

În SUA, cheltuielile întreprinderilor pentru echipamente, structuri și software au înregistrat în medie o medie anuală de 13,4% pe parcursul celui de-al doilea trimestru – cel mai puternic ritm din 1984.

Europa este, de asemenea, pregătită pentru un avânt al cheltuielilor, S&P Global Ratings prezicând o creștere de 16,6% în 2021 – cel mai bun an din 2006.

În Coreea de Sud, Samsumg Electronics și SK Hynix intenționează să cheltuiască 450 de miliarde de dolari pentru a construi cea mai mare bază de producție a cipurilor din lume în următorul deceniu.

În Japonia, producătorul de cipuri Rohm Co. a alocat deja 637 milioane de dolari pentru aprovizionarea Toyota, Honda și Ford.

De asemenea, schimbările climatice forțează companiile să-și reorganizeze operațiunile pe măsură ce guvernele promovează politici privind energia curată.

Un volum record de 174 miliarde de dolari a fost investit în prima jumătate a acestui an în proiecte și tehnologii ecologice.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version