AcasăAfaceriCum s-a prăbușit paradisul european Big Tech

Cum s-a prăbușit paradisul european Big Tech

Normele viitoare ale UE care obligă marile companii de tehnologie să controleze mai agresiv conținutul de pe internet vor fi puse în aplicare direct de Comisia Europeană, ceea ce va diminua rolul pe care Irlanda l-a jucat până acum –ineficient –  în supravegherea giganților digitali din regiune.

Din 2018, Comisia pentru Protecția Datelor(DPC) din Irlanda este principalul organism de supraveghere a confidențialității care supraveghează companii precum Meta(Facebook) și Google, în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor din Uniunea Europeană.

Acest lucru se datorează faptului că multe dintre cele mai mari firme de tehnologie din SUA, printre care Meta, Google și Microsoft, au ales Dublinul ca sediu european, în mare parte datorită regimului fiscal favorabil din Irlanda.

Dar, de-a lungul anilor, DPC s-a confruntat cu critici pentru că a fost lentă în efectuarea unor investigații majore privind protecția vieții private și nu a reușit să impună multe amenzi substanțiale.

„Irlanda rămâne un obstacol sever în calea aplicării GDPR”, a declarat pentru CNBC Paul-Olivier Dehaye, fondatorul Personal Data, o organizație non-profit axată pe confidențialitatea online.

Odată  cu Legea privind serviciile digitale(DSA) aprobată recent, Irlanda nu se va mai afla în centrul măsurilor luate de UE împotriva Big Tech. Alături de noul cadru antitrust de la Bruxelles – Digital Markets Acts – normele reprezintă cele mai importante reforme ale politicii privind internetul din istoria blocului comunitar.

DSA, care este de așteptat să intre în vigoare până în 2024, va cere platformelor online mari să elimine rapid materialele ilegale, cum ar fi discursurile instigatoare la ură sau materialele de abuz sexual asupra copiilor, sau riscă amenzi de miliarde de dolari.

Până acum, de la intrarea în vigoare a GDPR au fost impuse penalități de peste un miliard de euro.

author avatar
Radu Jacotă Redactor