În martie, Tim Cook a fost printre primii directori străini care au aterizat la Beijing pentru a curta oficialii de nivel înalt după ridicarea restricțiilor din epoca pandemiei, șeful Apple lăudând modul în care compania și China au crescut împreună într-o „relație simbiotică”.
După șase luni, această relație este sub tensiune. Apple se confruntă cu noi presiuni concurențiale într-o țară care nu este doar cel mai mare centru de producție al său, ci și cea mai mare piață internațională, responsabilă pentru aproape 20 % din vânzări în ultimul trimestru.
Potrivit Financial Times, o vânzare de acțiuni a redus aproape 200 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a Apple în această lună, după ce s-a aflat că diverse agenții guvernamentale au impus interdicții privind utilizarea produselor Apple în departamentele lor și în întreprinderile de stat.
Acțiunile Chinei par să fie în linie cu represaliile împotriva altor companii americane, pe măsură ce tensiunile dintre cele două superputeri cresc.
Până în prezent, Apple și-a păstrat un statut exaltat în China, evitând soarta altor titani americani din domeniul tehnologiei, printre care Google, Meta, Twitter și Micron, ale căror produse au fost restricționate sau chiar interzise.
Cook, director executiv din 2011, a fost lăudat ca fiind „arhitectul” transferului producției Apple în China, după ce a fost angajat inițial de Steve Jobs în 1998 pentru a conduce operațiunile la nivel mondial.
Sub conducerea lui Cook, ani de investiții, marketing și diplomație corporatistă atentă au permis Apple să orchestreze o putere de producție, generând în același timp mai mult profit din China decât orice altă companie, occidentală sau chineză.
Pe lângă preocupările legate de posibilele restricții asupra produselor Apple, o nouă amenințare concurențială a apărut odată cu lansarea neașteptată a unui nou smartphone Huawei în China, la sfârșitul lunii august.
Mate 60 Pro s-a vândut imediat pe un val de entuziasm patriotic, deoarece folosea cipuri chinezești avansate. Sancțiunile americane împotriva Huawei au paralizat anterior capacitățile telefoanelor sale și au permis Apple să domine vânzările de smartphone-uri high-end în China.
Tensiunile cu Beijingul ar ar reduce vânzările globale de iPhone cu 2% și veniturile globale cu 1% în 2024, susține Gene Munster, managing partner la Deepwater Asset Management.
Relația dintre Apple și China a fost una „avantajoasă pentru ambele părți”, a adăugat el. Apple a îmbunătățit standardele și procesele de producție ale producătorilor chinezi, protejându-și în același timp proprietatea intelectuală prin diversificarea lanțului său de aprovizionare pentru a se asigura că niciun furnizor nu poate replica produsele sale.
Cook se confruntă în prezent cu un „exercițiu de echilibru delicat” pentru a diversifica mai mult producția în afara Chinei, menținând în același timp legăturile strânse cu Beijingul, a declarat un fost director al Foxconn, compania taiwaneză care asamblează cea mai mare parte a iPhone-urilor Apple în China.
Apple are 14.000 de angajați direcți în China, dar experții estimează că susține peste 1,5 milioane de locuri de muncă în această țară. Sub presiunea tensiunilor dintre SUA și China, compania a început să transfere părți din producția sa în Vietnam și India.
În acest context, Beijingul ar fi dornic să susțină alternativele autohtone la Apple, cum ar fi Huawei – care a fost pentru scurt timp cel mai mare producător de telefoane din lume înainte ca sancțiunile americane să-i interzică accesul la anumite componente străine, obligându-l să întrerupă vânzările smartphone-urilor sale 5G.