AcasăAfaceriCum era folosit fenomenul „crypto” pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului

Cum era folosit fenomenul „crypto” pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului

criptomonedaCum era folosit fenomenul „crypto” pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului

Administraţiile fiscale naţionale vor fi obligate, printr-o nouă Directivă europeană, să obţină informaţii privind criptomonedele, astfel încât să poată stopa pierderea de venituri, dar şi pentru unificarea cadrului legal şi a sancţiunilor aplicate.

Consiliul European adoptă reguli care vor face ca transferurile de cripto-active să fie trasabile, astfel încât să se evite spălea banilor prin intermediul criptomonedelor.

UE vrea să obțină informații de la utilizatorii de criptomonede

Astfel, au fost adoptate oficial reguli actualizate privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri prin extinderea domeniului de aplicare a regulilor la transferurile de criptoactive. Acest lucru asigură transparența financiară a schimburilor de cripto-active și oferă UE un cadru solid care respectă cele mai exigente standarde internaționale privind schimbul de cripto-active, asigurându-se că acestea nu sunt utilizate în scopuri penale.

„Decizia este o veste proastă pentru cei care au folosit abuziv cripto-active pentru activitățile lor ilegale, pentru a ocoli sancțiunile UE sau pentru a finanța terorismul și războiul. Acest lucru nu va mai fi posibil în Europa fără expunere – este un pas important înainte în lupta împotriva spălării banilor.”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, potrivit consilium.europa.eu.

Conform noilor reguli, furnizorii de servicii de cripto-active sunt obligați să colecteze și să facă accesibile anumite informații despre expeditorul și beneficiarul transferurilor de cripto-active pe care le operează, indiferent de cantitatea de cripto-active tranzacționate. Acest lucru asigură trasabilitatea transferurilor de cripto-active pentru a putea identifica mai bine eventualele tranzacții suspecte și a le bloca.

author avatar
Andreea Vlad