AcasăAfaceriCriza sanitară strică jambonul de lux

Criza sanitară strică jambonul de lux

Soarele strălucește, porcii tropăie printre stejari în căutarea ghindelor. Dar Salvador Menaut are o privire tristă: prăbușirea prețurilor cauzată de pandemie pune în pericol producția sa de „pata negra”, faimoasa Jamon Iberico.

Din primăvara anului 2020, prețurile obținute de crescătorii de porci spanioli  au scăzut în medie cu 20-25%. Pentru acest fermier din Extremadura, în sud-vestul Spaniei, scăderea prețurilor a ajuns chiar la 50%, deoarece în fiecare an el crește 13.000 de animale de rasă pentru o șuncă de cea mai înaltă calitate – o bijuterie a gastronomiei spaniole, care se poate vinde cu 500 de euro bucata. Numai că odată cu blocările Covid, Salvador Menaut nu mai găsește clienți. „Timp de doi ani, am reușit să găsim un loc în cele mai bune restaurante și hoteluri din Madrid. Dar de la începutul pandemiei, aproape toate s-au închis și  nimeni nu mai cumpără”, spune el. Cooperativele agroalimentare din Andaluzia (sud), principala regiune producătoare, estimează căderea vânzărilor de șuncă iberică la 50% și pierderile crescătorilor pentru 2020 la 250 de milioane de euro, adică între 50 și 150 de euro pe un porc. „Industria se confruntă cu o mare incertitudine, deoarece nu știe ce să vândă, toate sărbătorile tradiționale și de familie au fost anulate în timp ce multe restaurante sunt închise”, explică Antonio Prieto, președintele Asici, asociația care reunește producătorii cărnii de porc. Potrivit analiștilor, pandemia de coronavirus amintește de criza economică din 2008, când mii de producători de carne din Spania au dat faliment.

author avatar
Radu Jacotă Redactor