AcasăAfaceriCriza gazului: UE blochează fuziunea de 2 miliarde de euro între giganții...

Criza gazului: UE blochează fuziunea de 2 miliarde de euro între giganții navali Daewoo și Hyundai

Bruxelles-ul este îngrijorat de dominația pe piața transportatorilor de gaze lichefiate (GNL), deoarece prețurile energiei europene cresc.

Oficialii UE din domeniul concurenței se pregătesc să blocheze o fuziune de 2 miliarde de dolari între doi dintre cei mai mari constructori de nave din lume, pentru prima dată din 2019, când Bruxelles-ul a decis să-și foloseacă dreptul de  veto privind legăturile corporative.

Acești oficiali au declarat pentru Financial Times că o fuziune propusă între Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering și Hyundai Heavy Industries va fi oprită, deoarece este considerată anticoncurențială. Decizia va fi anunțată probabil săptămâna aceasta, potrovit a  trei persoane familiarizate cu chestiunea.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. Acest drept de veto va fi primul acordat de autoritățile de concurență ale UE, de când Bruxelles-ul a împiedicat o legătură  între Tata Steel din India și Thyssenkrupp din Germania în urmă cu mai bine de doi ani din cauza temerilor că ar crește prețurile pentru consumatori.

Cea mai recentă decizie vine pe măsură ce prețurile energiei au crescut în Europa în această iarnă, costurile de transport pentru gazul natural lichefiat în Asia au ajuns la niveluri record de peste 300.000 de dolari pe zi, din cauza creșterii cererii globale.

Cele două companii sud-coreene domină piața pentru fabricarea de nave care transportă GNL super-refrigerat.

Un oficial european a spus că blocarea fuziunii va ajuta la protejarea consumatorilor europeni de a plăti prețuri mai mari pentru gazul lichefiat. UE este al treilea cel mai mare importator de GNL din lume.

Constructorii de nave sud-coreeni sunt furnizori importanți pentru companiile din Uniunea Europeană și reprezintă aproximativ 30% din cererea globală de nave de marfă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger