AcasăAfaceriCriza energetică: unde se duce prețul petrolului?

Criza energetică: unde se duce prețul petrolului?

Petrolul Brent a depășit 80 de dolari pe baril, semn că cererea este înaintea ofertei, epuizând stocurile pe fondul unei crize energetice globale.

Prețul de  referință al țițeiului a crescut într-o săptămână pentru a atinge cel mai mare nivel din octombrie 2018. Într-o notă adresată investitorilor luni, Goldman Sachs a declarat că actualul deficit global de cerere și ofertă de petrol este mai mare decât se așteptase inițial.

„Situația pe care o  vedem în prezent pe piață este o coliziune de trei forțe masive”, a declarat pentru Al Jazeera directorul adjunct al Centrului Global de Energie al Consiliului Atlantic, Reed Blakemore.

Impactul incertitudinii redresării economice post-Covid,  schimbările forțate către emisii zero și, nu în ultimul rând, realitatea că investițiile și dezvoltarea suficientă a aprovizionării cu petrol și gaze sunt în continuare cruciale pentru stabilitatea pieței chiar și într-o tranziție energetică globală.

Redresarea economică globală prezintă semne de încetinire din cauza problemelor din lanțurile de aprovizionare și pe fondul îngrijorării față de varianta Delta, care provoacă creșterea infecțiilor în mai multe țări.

Prețurile petrolului s-au prăbușit în 2020 deoarece pandemia de coronavirus a oprit activitatea economică globală și a strangulat cererea.

Anul acesta, Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC + și condus de Rusia și Arabia Saudită, a redeschis încet robinetele pentru piața globală. OPEC + își va lansa pe 4 octombrie perspectiva mondială a petrolului, care va detalia opiniile cartelului cu privire la fundamentele pieței.

Consumul global de petrol se așteaptă să revină la nivelurile pre-pandemice în al treilea trimestru al anului 2022. Cererea va avea un câștig mediu de 3,8 milioane de barili pe zi, a declarat președintele BP Singapore, Eugene Leong.

Analiștii prognozează o nouă creștere a prețurilor țițeiului, alimentată de criza continuă a aprovizionării cu gaze natural pe piețele europene și o revenire  lentă a producției americane.

Rusia ar putea determina răcirea prețurilor prin creșterea producției, așa cum a făcut-o Kazahstanul. Și obervatorii ecnomici vor urmări China în această săptămână, deoarece raționalizarea energiei în această țară va duce la scumpiri în toate sectoarele economice care folosesc combustibili fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger