AcasăAfaceriCriza energetică sapă la temelia sistemului bancar. Investitorii au sunat retragerea din...

Criza energetică sapă la temelia sistemului bancar. Investitorii au sunat retragerea din România

bancaCriza energetică sapă la temelia sistemului bancar. Investitorii au sunat retragerea din România

Investitorii nu mai au încredere în România! Numai în septembrie au retras 242 de milioane de lei din depozitele bancare din țara noastră.

Pe fondul unor presiuni inflaţionist determinate de criza din energie, dar şi ca urmare a aşteptărilor investitorilor ca atât BNR, cât şi alte bănci centrale să înceapă un ciclu mai agresiv de creştere a dobânzilor, fondurile mutuale înregistrează primele retrageri de bani din august 2020, scrie Ziarul Financiar.

Investitorii au retras, luna trecută, 67 milioane de lei din fondurile de investiţii, din care cea mai mare parte au venit de la fondurile de obligaţiuni, respectiv 175 milioane de lei, instrumente de investiţii ale căror randamente au fost afectate de creşterea dobânzilor. 58 mil. lei au ieșit din alte fonduri.

Peste 250 de milioane de lei au ieșit din conturi

„Creşterea dobânzilor din ultima perioadă a afectat pe termen scurt randamentele fondurilor de obligaţiuni, ceea ce explică retragerile din septembrie, însă această evoluţie este benefică pentru performanţa fondurilor cu venit fix pe termen mai lung şi cred că în viitor acest segment îşi va recâştiga atractivitatea”, spune Adrian Cojocar, Patria AM. Pe lângă fondurile de obligaţiuni, retrageri au fost înregistrate şi la fondurile din categoria „alte fonduri“.

2,6 miliarde de lei au adus românii în fonduri mutuale în primele nouă luni din 2021, însă septembrie a adus primele ieşiri lunare, de circa 67 milioane de lei. În aceeaşi perioadă din 2020, retragerile de bani erau de circa 4 mld. lei, o sumă record.

author avatar
Andreea Vlad
572 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger