AcasăAfaceriCriza energetică aduce 7,8 miliarde de dolari în visteria Gazprom

Criza energetică aduce 7,8 miliarde de dolari în visteria Gazprom

Creșterea istorică a preţurilor gazelor şi problemele de aprovizionare din Europa înseamnă câștiguri record pentru grupul rus Gazprom.

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale a anunțat  un profit net de 581,8 miliarde ruble (7,8 miliarde de dolari), în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu pierderile de 251 miliarde de ruble, în perioada similară a anului trecut, după ce preţul gazelor în Europa, principala sursă de venituri pentru grupul controlat de Kremlin, a doborât record după record.

Cifra de afaceri a crescut cu 70% până la 2.370 miliarde de ruble, de asemenea un maxim istoric pentru un singur trimestru, de la 1.400 miliarde de ruble în urmă cu un an, potrivit Bloomberg.

Livrările de gaze ruseşti spre continentul european au fost limitate, pe măsură ce Rusia a dat prioritate refacerii stocurilor interne, iar aceasta a intensificat concurenţa cu Asia pentru gaze lichefiate.

Gazprom a precizat că preţul său mediu de vânzare a gazelor naturale pentru Europa şi alte regiuni a urcat la 313,40 dolari pentru 1.000 de metri cubi în trimestrul al treilea al acestui an, de la 117,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi în urmă cu un an.

Acţiunile Gazprom au crescut cu până la 3,6% la bursa de la Moscova, după ce în ultima lună au ănregistrata valori scăzute pe fondul incertitudinilor cu privire la durata procedurilor de aprobare pentru gazoductul Nord Stream 2.

Această conductă, care urmează să livreze 55 de miliarde de metri cubi pe an direct în Europa, ar reduce riscurile de tranzit ale companiei și ar permite Rusiei să crească volumele  către Uniunea Europeană, dacă este necesar.

Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor