AcasăAfaceriCriza energetică a Europei agită piața. Analiști: prețurile record se vor menține

Criza energetică a Europei agită piața. Analiști: prețurile record se vor menține

criza energeticaCriza energetică a Europei agită piața. Analiști: prețurile record se vor menține

Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.

Mai mult decât atât, analiștii din sectorul energetic nu anticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii.

Creșteri galopante de preț în toată Europa

Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, preţurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică.

Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie.

Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

Preţurile carbonului s-au triplat

Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.

Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.

Cum s-a ajuns aici?

Preţurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobişnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potenţială criză de aprovizionare.

De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce ţările au atenuat restricţiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste aşteptări, care a dus la o penurie de gaze.

Mai mult decât atât, Rusia încetineşte livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mişcare deliberată pentru a-şi consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2.

Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina şi Polonia, este aşteptată în curând să fie pe deplin operaţională şi ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.

author avatar
Andreea Vlad
208 afisari

4 COMENTARII

  1. Deloc complicat ! Sefii de stat si de guvern sunt captivi si complicii multinationalelor. O tin sus si tare ca preturile majorate nu au legatura cu piata reala si sunt speculatii ale furnizorilor, in schimb nu trebuie sa intervina (?!) ca, vezi doamne, s-ar distorsiona si mai mult piata ???!!! Prosteala pe fata.

  2. Da pt ca prostanacii Uie au sabotat mineritul deci toate termocentralele din cauza fricii incalzirii globale si acum s-au trezit ca moriştile pe baterii eolian pe aer nu fac fata. Pai inafara de Franta care are zeci de centrale atomice nici o tara nu e pregatita sa treaca iarna la morisca electric…

  3. Mai bine cumparam cateva caldari de curent din Franța la 15 ioro 100 MW fata de 165 cat vindem noi parca traim pe Marte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger