AcasăAfaceriCriptomonedele trebuie separate de economia reală!

Criptomonedele trebuie separate de economia reală!

Autoritățile de reglementare sunt îngrijorate de faptul că un declin al monedelor digitale ar putea infecta piețele tradiționale.

Banca Centrală Europeană tocmai a prezentat scenariul de coșmar care a determinat autoritățile de reglementare financiară să urmărească cu îngrijorare evoluțiile (adică prăbușirea prețurilor) din lumea monedelor digitale. „Deși riscurile sunt în prezent mici, acestea ar putea crește semnificativ dacă platformele ar începe să ofere servicii economiei reale, în loc să rămână limitate la universul criptografic.”

O cădere a spațiului cripto ar putea avea un efect de domino asupra finanțelor, ca un ecou al modului în care destrămarea pieței americane a creditelor ipotecare a declanșat criza financiară globală în urmă cu mai bine de un deceniu.

O prăbușire a valorilor de piață și o fugă a investitorilor spre ieșire au înjumătățit luna aceasta activele totale din spațiul financiar descentralizat, reducând dimensiunea acestuia la aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Economiștii se întreabă cum ar putea arăta o explozie de împrumuturi criptografice în viitor, dacă sectorul continuă să crească.

Cererea de criptomonede este bifurcată, datele BCE arătând că proprietatea este concentrată în gospodăriile cu venituri mari și mici.

Astfel, cei care își permit cel mai puțin să își piardă economiile sunt atrași în joc alături de investitorii care pot paria câteva puncte de bază din averea lor netă, în timp ce persoanele cu venituri medii rămân în mare parte pe margine.

Analiștii Bloomberg avertizează că o cursă de vânzare a activelor pentru a face față răscumpărărilor de criptomonede ar putea avea efecte de propagare uriașe, mai ales dacă este gestionată algoritmic prin contracte inteligente.

Piața cripto a pierdut în șase luni miliarde de dolari, dar acest val a luat și monedele stabile, cum ar fi Terra, care urmăresc – fără a garanta -un preț stabil în raport cu un activ de referință, cum ar fi dolarul american.

“Și aici este problema”, avertizează economiștii Băncii Franței. “Pentru că, având în vedere explozia considerabilă a acestei piețe, o cerere bruscă de conversie a stablecoins în dolari ar duce la o vânzare a activelor lor de rezervă și la o creștere a dobânzilor”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger