Cauta

Criptomonedele se strecoară în sistemul financiar tradițional. Se impune reglementarea urgentă!

Lumea monedelor digitale are nevoie de reglementare, deoarece tehnologia criptomonedelor nu elimină toate riscurile financiare, avertizează adjunctul guvernatorului Băncii Angliei, Jon Cunliffe.

“Finanțarea implică riscuri inerente și, deși tehnologia poate schimba modul în care riscurile sunt gestionate și distribuite, nu le poate elimina. Activele digitale sunt inerent volatile, foarte periculoase, vulnerabile și predispuse la colaps. Criptomonedele se infiltrează în sistemul financiar traditional, iar aceste granițe vor deveni din ce în ce mai neclare. Există un risc sistemic imediat”, a declarat Cunliffe pentru AP.

Pe măsură ce investitorii s-au debarasat de criptomonede, pe fondul unei vânzări mai ample a activelor de risc, valoarea de piață a jetoanelor a scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari, de la 3.000 de miliarde de dolari la vârful său din noiembrie.

Bitcoin a coborât cu peste 70% de la maximul record atins în noiembrie și se tranzacționa miercuri sub 20.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, potrivit datelor CoinDesk.

Autoritățile de reglementare au tras un semnal de alarmă din ce în ce mai puternic cu privire la cripto, iar Cunliffe a subliniat că extinderea unui astfel de cadru trebuie să se bazeze pe principiul de fier „același risc, același rezultat de reglementare”.

De exemplu, dacă o monedă digitală stabilă este folosită ca „activ de decontare” în tranzacții,  trebuie să fie la fel de sigură ca și celelalte forme de bani.

Monedele stabile – stablecoins –  sunt un tip de criptomonedă care ar trebui să urmărească un activ din lumea reală, de obicei o altă monedă. Mulți dintre ele încearcă să se asocieze unu-la-unu cu dolarul american sau altă monedă fiat.

Acestea au fost concepute pentru a oferi o rezervă solidă de valoare pentru a minimiza volatilitatea prețurilor. Cu toate acestea, prăbușirea terraUSD (UST) – o așa-numită stablecoin „algoritmică” care este legată de dolarul american – a provocat un șoc pe piețele criptografice.

Spre deosebire de alte stablecoins, terraUSD nu era susținută de active reale. În schimb, a fost guvernată de un algoritm care a încercat să o lege cu dolarul american. Algoritmul a eșuat.

Consiliul de Stabilitate Financiară din Regatul Unit va publica un raport de consultare la sfârșitul acestui an, cu recomandări pentru promovarea coerenței internaționale în abordările de reglementare ale activelor, piețelor și burselor cripto.

Ultimele stiri

  • Premierul Ciolacu, în startul ședinței în care Guvernul crește salariul minim: „Angajații primesc în plus 284 de lei pe lună” – VIDEO
  • Imagini șocante în Rusia. Pasageri ai unui tramvai scăpat de sub control, aruncați în fața mașinilor, într-o curbă/Un om a murit, zeci de răniți – VIDEO
  • Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează pe românii care vor să se „retragă” anticipat. Modificare majoră
  • „Legea Anastasia”, INUTILĂ?! Un șofer aproape de comă alcoolică a omorât 3 tineri și a primit o condamnare care i-a scandalizat pe toți!
  • PNL, record de candidate în aceste alegeri. Nicolae Ciucă: În momentul de față avem peste 9000 de femei candidate pe listele Partidului Național Liberal
  • Cum te trădează telefonul. Pe ce butoane trebuie să apeşi ca să nu mai fii înregistrat, pe ascuns, de dispozitivul tău
  • Se scumpeşte preţul curentului electric, de la 1 iulie 2024. Care vor fi cei mai afectaţi români
  • Captură mare pe teritoriul României. Cel mai căutat hacker din Spania, cu 55 de identităţi diferite, a fost prins!
  • Decizia sfâşietoare pe care a luat-o Kate Middleton: „S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Exit mobile version