AcasăAfaceriCriptomonedele se strecoară în sistemul financiar tradițional. Se impune reglementarea urgentă!

Criptomonedele se strecoară în sistemul financiar tradițional. Se impune reglementarea urgentă!

Lumea monedelor digitale are nevoie de reglementare, deoarece tehnologia criptomonedelor nu elimină toate riscurile financiare, avertizează adjunctul guvernatorului Băncii Angliei, Jon Cunliffe.

“Finanțarea implică riscuri inerente și, deși tehnologia poate schimba modul în care riscurile sunt gestionate și distribuite, nu le poate elimina. Activele digitale sunt inerent volatile, foarte periculoase, vulnerabile și predispuse la colaps. Criptomonedele se infiltrează în sistemul financiar traditional, iar aceste granițe vor deveni din ce în ce mai neclare. Există un risc sistemic imediat”, a declarat Cunliffe pentru AP.

Pe măsură ce investitorii s-au debarasat de criptomonede, pe fondul unei vânzări mai ample a activelor de risc, valoarea de piață a jetoanelor a scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari, de la 3.000 de miliarde de dolari la vârful său din noiembrie.

Bitcoin a coborât cu peste 70% de la maximul record atins în noiembrie și se tranzacționa miercuri sub 20.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, potrivit datelor CoinDesk.

Autoritățile de reglementare au tras un semnal de alarmă din ce în ce mai puternic cu privire la cripto, iar Cunliffe a subliniat că extinderea unui astfel de cadru trebuie să se bazeze pe principiul de fier „același risc, același rezultat de reglementare”.

De exemplu, dacă o monedă digitală stabilă este folosită ca „activ de decontare” în tranzacții,  trebuie să fie la fel de sigură ca și celelalte forme de bani.

Monedele stabile – stablecoins –  sunt un tip de criptomonedă care ar trebui să urmărească un activ din lumea reală, de obicei o altă monedă. Mulți dintre ele încearcă să se asocieze unu-la-unu cu dolarul american sau altă monedă fiat.

Acestea au fost concepute pentru a oferi o rezervă solidă de valoare pentru a minimiza volatilitatea prețurilor. Cu toate acestea, prăbușirea terraUSD (UST) – o așa-numită stablecoin „algoritmică” care este legată de dolarul american – a provocat un șoc pe piețele criptografice.

Spre deosebire de alte stablecoins, terraUSD nu era susținută de active reale. În schimb, a fost guvernată de un algoritm care a încercat să o lege cu dolarul american. Algoritmul a eșuat.

Consiliul de Stabilitate Financiară din Regatul Unit va publica un raport de consultare la sfârșitul acestui an, cu recomandări pentru promovarea coerenței internaționale în abordările de reglementare ale activelor, piețelor și burselor cripto.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
202 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” De exemplu, dacă o monedă digitală stabilă este folosită ca „activ de decontare” în tranzacții, trebuie să fie la fel de sigură ca și celelalte forme de bani.” Așa și este La Breton Woods s-a stabilit paritatea dolar aur 35$/ uncie aur pe care USA s-au angajat s-o mențină . La fel celelalte monede naționale și DST urile aveau o paritate în aur. Acuma nu mai sunt acoperite de nimic. La fel și criptomonedele

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger