AcasăAfaceriCovid și criza cipurilor, lovitură cruntă pe piața auto

Covid și criza cipurilor, lovitură cruntă pe piața auto

Deficitul global de cipuri şi creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19 afectează perspectivele unei redresări solide a pieţei auto franceze, a estimat Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

Până acum, CCFA prognoza un avans al înmatriculărilor de autoturisme noi în Hexagon de 9-10% în 2021, dar datele ar putea fi “revizuite în scădere”, notează Reuters.

„Credem că ar putea fi dificil să înregistrăm vânzări de 1,8 milioane de vehicule anul acesta. Suntem pe o piață care pare acum compromisă. Francezii își păstrează economiile și cheltuiesc mai mult pe locuințe”, a declarat  Francois Roudier, purtătorul de cuvânt al grupului de lobby al producătorilor auto.

Anul trecut, înmatriculările de autoturisme noi în Franţa( a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Italiei şi Spaniei) au scăzut la 1,65 milioane de vehicule, de la 2,21 milioane de unităţi în 2019, în urma opririi producţiei fabricilor  din cauza efectelor pandemiei.

Deficitul global de semiconductori şi incertitudinile privind evoluţia crizei sanitare, inclusiv extinderea variantei Delta a virusului, afectează cei mai mulţi producători auto, inclusiv grupurile  Renault şi Stellantis.

Înmatriculările de mașini noi în Franța au scăzut cu aproximativ 35% în luna iulie față de aceeași perioadă de acum un an, potrivit datelor emise de CCFA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor