AcasăAfaceriCoșmarul producătorilor europeni: invazia mașinilor electrice ieftine din China

Coșmarul producătorilor europeni: invazia mașinilor electrice ieftine din China

Concurența cu producătorii chinezi va fi extrem de brutală

Companiile occidentale nu au de ales decât să scadă prețurile dacă vor să țină piept desantului chinez

Renault a anunțat deja că va reduce  costurile de producție pentru modelele sale electrice cu 40% începând cu 2027. „Este clar că suntem în competiție și că timpul este esențial, dar aceasta este afacerea în care ne aflăm”, a spus directorul general Luca de Meo.

Furnizarea de vehicule electrice mai ieftine a devenit o prioritate pentru producătorii din întreaga lume, deoarece trecerea la tranziția energetică a fost însoțită de prețuri ridicate, în mare parte din cauza costurilor bateriilor.

Producătorii chinezi, precum BYD și SAIC, au investit masiv în această schimbare, folosind forță de  muncă ieftină și furnizori locali de baterii pentru a obține un avans față de mulți rivali.În 2022, mașinile electrice chinezești dețineau o cotă de 9% din piața europeană, aproape dublu față de anul precedent, potrivit estimărilor firmei de consultanță Inovev. Iar ritmul se accelerează.

Pe lângă BYD, alți jucători precum Geely, Great Wall Motors sau Xpeng, fac progrese. Analiștii consideră că aproximativ 20 de mărci chinezești ar putea rula în curând în Europa.De asemenea, companiile europene se confruntă cu o presiune sporită din partea rivalului american Tesla, care a redus prețurile de mai multe ori în acest an.

Dar „concurența cu producătorii chinezi va fi extrem de brutală”, a avertizat Carlos Tavares, directorul executiv al Stellantis, grup care unește mărcile Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram și Vauxhall.

„Competitivitatea lor în materie de costuri este de 25% față de noi. Trebuie să luptăm”, a declarat el, descriind impulsul chinezesc drept o „invazie”. „Trebuie să ne folosim propriile noastre costuri pentru a ne asigura că vom continua să facem profit cu prețuri accesibile pentru clasa noastră de mijloc”.

Producătorii auto occidentali trebuie să folosească „aceleași arme” ca și rivalii lor chinezi, achiziționând piese din țări cu costuri mai mici și încheind parteneriate cu furnizorii de baterii care oferă cea mai bună combinație de energie, prețuri și greutate.Cu toate acestea, mărcile europene, cândva dominante, sunt afecate de o penurie de piese și cipuri din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare, ceea ce a dus la reducerea producției.

„În China apare o nouă industrie tehnologică și de furnizori. Producătorii de automobile chinezi precum BYD, Nio sau SAIC devin concurenți mai buni pe piețele europene, a subliniat Stefan Bratzel, directorul Centrului de Management Auto din Bergisch Gladbach, Germania.

author avatar
Radu Jacotă Redactor