AcasăAfaceriCorporate America, rețeta Big Tech. Europa rămâne în urmă

Corporate America, rețeta Big Tech. Europa rămâne în urmă

Acțiunile americane au fost amplificate de marile companii tehnologice, cu profituri peste așteptări

Acțiunile americane au fost amplificate de marile companii tehnologice, cu profituri peste așteptări.

Acest sezon al câștigurilor a oferit investitorilor motive suficiente pentru a pompa bani în acțiuni, chiar dacă traderii devin din ce în ce mai precauți în privința economiei și a momentului în care Rezerva Federală va reduce dobânzile.

Rezultatele pentru ultimul trimestru al anului 2023 au semnalat o continuare a forței corporative în ciuda anxietății. Bilanțurile au rezistat, marile favorite ale Big Tech au continuat să funcționeze, iar marjele de exploatare au fost stabile, deoarece companiile au redus costurile. Prin urmare, Corporate America a început anul într-o notă surprinzător de puternică.

După publicarea rezultatelor de către aproape toate companiile din indicele S&P 500, câștigurile a fi foarte bune. Creșterea a fost de aproape 8%, față de așteptările de 1,2% înainte de începerea sezonului.

Aceste rezultate peste așteptări au ajutat la compensarea incertitudinilor macroeconomice. Aproximativ 76% dintre firme au surprins pe plus – depășind media pe 10 ani de 74%, conform datelor compilate de Bloomberg Intelligence. Și a determinat Wall Street să achiziționeze cu încredere și rapiditate acțiuni.

Producătorul de cipuri Nvidia a condus așa-numitele „Șapte magnifice” companii de tehnologie, ale căror câștiguri au ridicat rezultatele generale ale S&P 500. Cele mai mari șapte acțiuni din indice, de la Apple  la Meta Platforms, și-au văzut profiturile crescând cu 59% în trimestrul al patrulea. Excluzând aceste firme, restul indicelui a înregistrat o scădere a profitului de 1,6%.

Dintre firmele S&P, 45% au raportat marje de exploatare care au depășit estimările. Cu toate acestea, marjele de venit net au fost mai aproape de media de 67% din ultimul an.

În rândul companiilor care au redus cheltuielile, multe dintre ele au promovat creșterea eficienței și, în special, reducerea locurilor de muncă – cea mai mare rată de la pandemie încoace. „Disponibilizările și concentrarea pe eficiență și marje este ceva care place foarte mult pieței bursiere”, a declarat Will Rhind, director executiv al GraniteShares.

Rezultatele au contat, dar, în multe cazuri, orientările de viitor au contat mai mult. Firmele care și-au revizuit în sens pozitiv viitoarele perspective privind câștigurile pe acțiune sau vânzările au înregistrat un câștig de aproximativ 3% în raport cu S&P 500.

Profiturile din Europa au rămas în urma corporațiilor americane cu cel mai mult în ultimii trei ani, potrivit strategilor de la JPMorgan Chase.  Profiturile din Stoxx 600 au scăzut cu 11% în trimestrul al patrulea, comparativ cu o creștere de 8% în SUA.

Acest lucru se datorează în mare parte impactului economiilor regionale care se clatină – Germania și Regatul Unit fiind în recesiune – și unei redresări sub așteptări în China, care reprezintă o piață importantă producătorii de automobile și de lux din Europa.

În plus, absența în Europa a mega-starurilor din domeniul tehnologiei, care au fost cele mai mari motoare în SUA, a contribuit la rezultatele slabe. În timp ce Europa se mândrește cu câțiva jucători, cum ar fi ASML Holding, ASM International și BE Semiconductor Industries, performanțele lor sunt inferioare celor ale Nvidia. Iar unii manageri de fonduri se îndoiesc că perspectivele Europei vor deveni mult mai bune în acest an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger