AcasăAfaceriCoridorul Vertical. 27 de companii se bat pentru noul traseu balcanic al...

Coridorul Vertical. 27 de companii se bat pentru noul traseu balcanic al gazelor

Companiile europene, inclusiv cele românești, au 3 luni pentru a decide dacă sunt interesate de noul traseu balcanic al gazelor, un concept și o inițiativă  a Transgaz, sub conducerea directorului general Ion Sterian.

Aproape 30 de companii, printre care și românești, au depus cereri neangajante de capacitate, cu un orizont 2024-2050, pentru viitorul coridor transbalcanic sau vertical de gaze, ca fază a „testului de piață” privind modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor din Grecia de către compania de stat DESFA. În luna mai ar putea fi depuse cererile angajante de capacitate.

Din cele 27 de propuneri, 17 provin de la companii internaționale, în principal din Europa Centrală și de Sud-Est (precum Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovacia, Germania, Cipru, Macedonia de Nord), dar și din SUA. Restul de 10 propuneri provin de la mari companii grecești. Foarte probabil, printre companiile românești se numără OMV Petrom, compania având o divizie de trading extrem de activă în regiune.

Interesată ar putea fi și Romgaz, care a semnat un contract cu Soccar, prin subsidiara Socar Trading, care prevede livrări potențiale de până la 1 miliard de metri cubi pe an.

În plus, Transgaz ar putea deveni acționar la terminalul LNG de la Volos. Mediterranean Gas, o companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare energetică al țării să aprobe intrarea în proprietate a OTS-ului românesc cu o participație de 15%.

Următorea fază a „testului de piață” privind modernizarea și extinderea sistemului de transport al gazelor din Grecia, este cea a depunerii ofertelor ofertele angajante, care ar putea avea loc în mai 2024.

Operatorii (OTS) sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din mai multe țări din Europa de Est și Balcani se pregătesc să solicite fonduri UE nerambursabile din Fondul de Modernizare pentru întărirea rețelelor lor de conducte și amplificarea interconectărilor dintre ele, în scopul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze a țărilor respective, prin consolidarea accesului la gaze naturale lichefiate (LNG) venite pe mare la terminalele de profil din Grecia.

Astfel, la inițiativa operatorului român Transgaz, a avut loc la București întâlnirea OTS-urilor semntare ale Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical – Transgaz, DESFA (Grecia), Gastrade (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), ICGB (Bulgaria-Grecia), FGSZ (Ungaria) și, cu statut de observator, Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova).

„Acest coridor va aduce prestigiu României şi securitate energetică pentru ţările din estul Europei, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi pentru centrul Europei. Transgaz este un susţinător constant şi puternic al Coridorului Vertical, acţionând permanent prin respectarea angajamentelor asumate şi prin dezvoltarea unui dialog constructiv şi a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceştia îl pot aduce în creşterea şi consolidarea securităţii energetice a ţărilor respective, a regiunii şi a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor ţări şi a capacităţilor de interconectare poate contribui la transformarea regiunii şi continentului din perspectiva securităţii aprovizionării cu gaze şi să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a declarat Ion Sterian.

 

author avatar
Andrei Coman
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger