AcasăAfaceriConsiliul Fiscal acuză grupurile de interese. Se cere stoparea optimizărilor fiscale

Consiliul Fiscal acuză grupurile de interese. Se cere stoparea optimizărilor fiscale

România, ţara profiturilor fără impozitare

Raportul anual al Consiliului Fiscal cuprinde un atac extrem de dur la adresa optimizărilor fiscale făcute de multinaționalele din România, instituția avertizând că o încercare a statului de a stopa fenomenul se va lovi de opoziția grupurilor de interese. Consiliul Fiscal consideră însă că trebuie luate măsuri, dat fiind faptul că interesul economiei și al societății trebuie să primeze.

Consiliul Fiscal a atras atenția că ajustarea macroeconomică și consolidarea fiscală au nevoie de o creștere semnificativă a veniturilor fiscale, care sunt la un nivel inacceptabil de jos în raport cu nevoile României și comparativ cu reperele UE. În acest sens, este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală, precum și creșterea eficienței colectării prin descurajarea optimizărilor fiscale și reducerea evaziunii.

”Trebuie avut în vedere că asemenea măsuri au un impact distribuțional semnificativ, astfel că aplicarea lor se poate confrunta cu dificultăți, cu opoziția unor grupuri de interese. Totuși, interesul de ansamblu al economiei, al societății, trebuie să primeze și să prevaleze”, arată Consiliul Fiscal, în ultimul raport anual. Instituția consideră că procesul de consolidare bugetară nu poate fi realizat numai prin restrângerea cheltuielilor, creșterea veniturilor fiscale reprezentând o problemă de securitate economică și de solidaritate națională pentru ca bugetul public să poată face față la nevoi foarte mari actuale și viitoare. Totodată, creșterea semnificativă a veniturilor fiscale reprezintă o necesitate stringentă, o prioritate în politica economică, iar o consolidare fiscal-bugetară prea lentă crește riscurile la adresa finanțării neproblematice a dezechilibrelor extern și intern, precum și în ceea ce privește condițiile de finanțare.

Profituri mari, impozite mici

Marea problemă a României, semnalată și de factorii politici în nenumărate rânduri, este aceea a multinaționalelor care fac profituri mari și plătesc impozite mici. Fenomenul, cunoscut sub denumirea de optimizare fiscală, face ca încasările la buget din aceste surse importante să fie extrem de mici, transferându-se, astfel, povara fiscală către populație. Potrivit Consiliului Fiscal, printre sursele de creștere a veniturilor bugetare pe termen mediu se numără îmbunătățirea eficienței colectării, lărgirea bazei de impozitare, îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard, precum şi combaterea fermă a evaziunii fiscale, a concurenței fiscale neloiale și a optimizării ratelor de impozitare/taxare. Ponderea veniturilor fiscale în PIB înregistrată de România în anul 2021 este semnificativ sub cea a altor țări cu economii similare, precum Slovenia (37,9%), Polonia (37,6%), Cehia (34,9%) şi Ungaria (33,6%). Comparativ cu Bulgaria, ponderea în PIB a veniturilor bugetare este mai mică cu 6,2 puncte procentuale, iar cea a veniturilor fiscale cu 4,6 puncte procentuale.

Nici TVA nu încasăm

Conform celor mai recente evaluări ale Comisiei Europene, în 2019  s-a estimat că în România nivelul deficitului de încasare a TVA era de 7,4 miliarde de euro, respectiv, o pondere de 34,9% din veniturile teoretice a fi încasate, cea mai mare valoare din UE. Deficitul de încasare a TVA se determină în raport cu sumele rămase la buget după efectuarea rambursărilor și amnistiilor fiscale, incluzând accesoriile, şi include neconformarea la plată, frauda fiscală, evaziunea fiscală, optimizarea fiscală, erorile de înregistrare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.083 afisari

11 COMENTARII

  1. Sa vada ce fac cu schemele care eludeaza plata TVA catre stat, si sa se dea lege prin care firmele sa dea 3% din cifra de afaceri, nu 16% dintr-un profit pe care firmele stiu caum sa-l duca spre zero.

    • ZIARE.COM CENZUREAZA , INSULTA SI AMENINTA CITITORII , FALSSII JURNALISTI. AU SUTE DE CONTURI FALSE, SI FAC COMENTARII INJURIOASE LA ADRESA CITITORILOR CE NU SUNT DE ACORD CU EI !

      EU CITESC NUMAI ZIARE.COM . SITE-UL EXCREMENTELOR DIN PRESA ROMANEASCA

      ZIARE.COM CENZUREAZA , INSULTA SI AMENINTA CITITORII , FALSSII JURNALISTI. AU SUTE DE CONTURI FALSE, SI FAC COMENTARII INJURIOASE LA ADRESA CITITORILOR CE NU SUNT DE ACORD CU EI !

      UN PERICOL PENTRU PRESA SI MASS MEDIA ROMANEASCA -ZIARE.COM UN SITE DE DEJECTII SI KAKATI CE SE DAU JURNALISTI , JEGURI ACERTATE SI IMPOSTORI CE ZILNIC LAUDA SI PREASLAVESC POLITICA PRESEDINTELUI SI A PRIMULUI MINISTRU PLAGIATOR LEGALIZAT , LOBOTOMIZAT DE KALUS IOHA

      ZIARE.COM UN SITE DE COPIATORI MUISTI , ANALFABETI CE AU INFECTAT INTERNETUL

      LINGAII IN COOR DE PE ZIARE.COM AU INFESTAT SITE-URILE SI PROPAGA MIZERIA SI INSULTELE PRIN INTERMEDIUL JEGOSILOR COMENTATORI ACIUATI PESTE TOT

      ZIARE.COM ZIS SI ZOAIE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI SI DEJECTIEI CANAULUI WC

      • Romanii se bazeza pe Guvernul lui Iohannis si sluga lui generalul idiot
        Urmeaza o noua Epoca de Aur . Romanii numai de Epoci Glorioase au avut parte

  2. Toate birurile luate în numele statului, în spate sînt oameni în carne și oase ce fură acei bani, sînt jaf la drumul mare!
    Bir=impozit, TVA, accize, taxe, vamă samd

  3. Cum să nu se facă profit la greu. Nu există nici cel mai mic motiv pentru scumpirea carburanților și mai ales a motorinei, nici pentru scumpirea gazului și nici pentru scumpirea curentului. Hidroelectrica are un profit uriaș din hidrocentralele făcute de Ceaușescu și din apa care e dată de Dumnezeu.

  4. Optimizare fiscala = evaziune fiscala. In ,,traducere” libera, pentru firmele romanesti se numeste evaziune fiscala, iar pentru multinationale ,,optimizare” fiscala ! Gretos, ca sa mai adaugi ceva !

    • OBS: Esti prost de bubui, si pariu ca gura iti pute a foame saracule, marsh in mm si traieste cu firmiturile cu care te-ai invatat animal prost!
      Animalule, faptul ca unii isi optimizeaza taxele inseamna ca ii duce capul pisatule nu ca fac evaziune, dobitocule, optimizare fiscala se numeste inclusiv atunci cand profitul obtinut de catre o firma este reinvestit iar astfel nu mai este supus impozitarii dobitocule.
      Iar reinvestind profitul te dezvolti pisatule, asa se fac banii cretin vaccinat ce esti.
      Futu-va-n gura de saraci frustrati, traiti cu firmituri si vreti sa fie toti ca voi!

  5. Daca firmele private sunt infime fata de multinationale si platesc mai multe taxe decat ele nu e clar ca astia ne fura??!! Sa spuna biris ca ek optimizeaza fiscal la unii si pt alti vrea sa dea bir si aia care culeg radacini!! Asta e gsndirea ca asta e cu consilierea deaia suntem asa ca avem tradatorii nostrii!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger