AcasăAfaceriCompaniile medicale și imobiliarele, un business de 10 miliarde USD

Companiile medicale și imobiliarele, un business de 10 miliarde USD

Spre deosebire de lucrătorii din birourile convenționale, mulți oameni de știință nu lucrează de la distanță. Și deoarece vaccinurile contribuie la alimentarea revenirii economice, se așteaptă ca finanțarea inovațiilor medicale să conducă la nevoia de spațiu mai mare, în special în SUA și Marea Britanie.

Un spațiu destinat industriei științelor vieții – companii mari care își desfășoară activitatea în domeniul farmaceutic, biotehnologiei, dispozitivelor medicale, tehnologiilor biomedicale, procesării alimentelor etc.

Peste 10 miliarde de dolari s-au îndreptat către cumpărarea clădirilor utilizate pentru științele vieții și alte cercetări în acest an, potrivit Real Capital Analytics. Adică 4% din totalul tranzacțiilor imobiliare comerciale globale până în luna mai, dublu față de cota de anul trecut.

Această estimare nu ia în calcul construcțiile noi destinate acestui domeniu, care încep să se extindă în multe orașe din SUA, inclusiv Boston, San Diego și San Francisco.

Anul trecut, pe măsură ce distanțarea socială a golit clădirile de birouri și a diminuat interesul investitorilor în mall-uri și hoteluri, vânzările și refinanțarea clădirilor științei vieții au totalizat aproximativ 25 de miliarde de dolari, în creștere de la aproximativ 9 miliarde în 2019.

Știința profitului

Blackstone, un investitor veteran în acest sector, a înregistrat un profit de 6,5 miliarde de dolari din refinanțarea BioMed Realty Trust, cel mai mare proprietar privat al clădirilor de birouri în domeniul științelor vieții din SUA. De asemenea, a convenit în decembrie să cumpere un portofoliu de clădiri de laborator pentru 3,4 miliarde USD.

KKR a plătit 1,1 miliarde de dolari în martie pentru un complex de birouri din San Francisco pe care intenționează să îl refacă pentru chiriașii științei vieții.

În Marea Britanie este planificat un campus științific în Canary Wharf, al doilea cartier de afaceri din Londra după City of London, destinat inițial ca sediu pentru Deutsche Bank.

În general, piața științelor vieții din Marea Britanie a înregistrat o creștere cu 166% a volumului de tranzacții în ultimii trei ani, conform datelor firmei de servicii imobiliare Jones Lang LaSalle.

Dezvoltatorii imobiliari văd că chiriile mai mari se traduc în valori mai mari ale proprietății. Printre cei mai importanți constructori se numără IQHQ, care a strâns anul trecut 2,6 miliarde de dolari pentru a dezvolta clădiri de laborator.

Harrison Street a investit 2,6 miliarde de dolari în proprietăți de laborator și dorește dubleze cifra  în următoarele 24 de luni, a declarat pentru Bloomberg directorul executiv Christopher Merril.

Alexandria Real Estate Equities, cel mai mare trust de investiții imobiliare în domeniul științelor vieții, are, de asemenea, mari planuri de extindere.

În ianuarie, a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru un proiect în cartierul Fenway din Boston. Compania are 4 milioane de metri pătrați de spațiu în construcție.

author avatar
Radu Jacotă Redactor