Cauta

Companiile italiene se pregătesc pentru recuperare

Un an profitabil pentru companiile medii și mari italiene? Ieșirea din coșmarul economic al pandemiei se apropie, dovadă fiind prognoza de creștere a cifrei de afaceri cu 7,7% în 2021 și 6,5% în 2022.

Acest lucru este susținut  de Mediobanca în noua ediție a „Datelor cumulative”, un sondaj anual privind companii industriale și terțiare analizate în deceniul 2011-2020.

Au fost examinate 2.140 de companii, reprezentând 47% din cifra de afaceri industrială și producătoare, 36% din transporturi și 38% din distribuția cu amănuntul.

În ultimul an, situația a fost diferită: cifra de afaceri a scăzut cu 11,7% și investițiile cu 8,2%.

În câteva luni petrecute în restricțiile sanitare, sectorul alimentar (+ 3,5%),  electrocasnicelor (+ 2,9%) și industria farmaceutică (+ 0,8%) au crescut vânzările .

Cu restaurante și baruri închise, distribuția cu amănuntul a crescut datorită produselor alimentare (+ 5,9%), în timp ce soldul este negativ pentru alte bunuri (-12,8%), în special îmbrăcăminte (- 6%).

Transportul aerian a pierdut 58,3%, iar cel feroviar 35,4% în cazul persoanelor și 10,4% în cazul bunurilor. Industria turismului a fost cel mai grav afectată, minus 70 la sută.

În 2020 , întreprinderile publice au înregistrat un declin de 16,8% din cauza scăderii activităților de petrol (-34,7%) și energie (-12%). De asemenea, sectorul privat a scăzut brusc (-10,4%). Ponderea a două crize apropiate (2012-2013 și 2020) s-a făcut simțită, determinând vânzările companiilor industriale italiene să scadă sub nivelurile de la începutul deceniului (-9,3%).

Sectorul manufacturier a fost o excepție, închizând 2020 cu o creștere a vânzărilor de 2,6% față de 2011. Companiile mijlocii cresc cu 27,5%, mai ales pentru vânzările în străinătate.

Viitorul este de bun augur , notează La Repubblica, datorită acoperirii tot mai extinse a vaccinării și reluării comerțului internațional.

Elemente care ar trebui să prevaleze asupra rezervelor legate de dinamica prețurilor mărfurilor și eliminarea măsurilor de sprijinire a afacerilor activate anul trecut.

Ultimele stiri

  • Românii care se vor alege cu cele mai mari creşteri de pensii după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Brrr, Belgia vine la Euro 2024 cu toate vedetele!
  • Șocant: Dinamo petrece după ce s-a salvat de la retrogradare!
  • Speculă imobiliară în bazele NATO. MApN cere dublarea sumelor pentru personalul militar
  • Avertizare cod galben de inundații, în România! 14 județe, în alertă!
  • Populația UE se reduce mai repede decât se aștepta!
  • Dolari în viteză pe Wall Street: cea mai rapidă decontare a tranzacțiilor din ultimul secol
  • Tragedie pe o şosea din Ungaria! Doi români au murit, după ce maşina lor s-a răsturnat în şanţ
  • Copilă în vârstă de 13 ani, violată și șantajată de un bărbat de 50 de ani. Cine a sesizat poliția
  • Companiile occidentale nu se dezlipesc de Rusia
  • Exit mobile version