AcasăAfaceriCommerzbank, în roșu

Commerzbank, în roșu

A doua bancă germană a raportat pierderi de zeci de milioane de euro în primul trimestru, pe fondul efectelor combinate ale restructurării în curs și ale crizei Covid-19.

Commerzbank, care așteaptă sosirea în ianuarie a noului său director general Manfred Knof pentru a-și redefini strategia, înregistrat o pierdere netă de 69 de milioane de euro în trimestrul respective, față de un profit net de 297 de milioane de euro cu un an mai devreme, în timp ce analiștii se așteptau la o pierdere de 62 de milioane. Banca a înregistrat o taxă de restructurare de 201 milioane de euro, legată de închiderea a 200 de sucursale și pensionarea anticipată a sutelor de angajați. Acțiunile instituției financiare au scăzut joi cu 6% (27% de la începutul anului). Planul de restructurare al băncii implică reduceri de locuri de muncă, închiderea sucursalelor și raționalizarea operațiunilor sale internaționale. Totuși, nu se prevede un “tsunami de insolvență”, a declarat directorul financiar Bettina Orlopp, precizând că au fost adăugate 272 milioane de euro în provizioane pentru riscurile de neplată a creditului, față de 114 milioane de euro cu un an înainte.

Commerzbank a trebuit să-și accelereze restructurarea sub presiunea unuia dintre acționarii săi principali, fondul Cerberus. Conform prognozelor comisarul european al Afacerilor economice, Paolo Gentiloni, economia UE se va contracta cu 7,4% în 2020, după care va reveni pe creştere cu un avans de 4,1% în 2021 şi unul de 3% în 2022. Pentru zona euro, Comisia Europeană prevede o contracţie a economiei de 7,8% în 2020, urmată de o revenire de 4,2% în 2021 şi un avans de 3% în 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor