AcasăAfaceriComerțul Washington - Bruxelles, presiune de oțel

Comerțul Washington – Bruxelles, presiune de oțel

Conflictul spinos al taxelor vamale pe oțel și aluminiu, care  afectează relațiile comerciale între Washington și Bruxelles de mai bine de trei ani, nu a fost pe agenda reuniunii Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC), încheiat joi în Pennsylvania.

Europenii speră la un gest din partea lui Joe  Biden care, în domeniul politicii comerciale, se  deosebește în mod clar de Donald Trump.

Înainte de plecarea la Pittsburgh, comisarul european responsabil cu comerțul, Valdis Dombrovskis, a estimat, că discuțiile pentru soluționarea acestei dispute au fost „într-un stadiu avansat”.

Dar după o întâlnire bilaterală cu secretarul pentru comerț al SUA, Gina Raimondo, și discuții mai informale, un oficial european a recunoscut că ajungerea la un acord „nu va fi ușoară”.

Rezolvarea acestei probleme este cu atât mai dificilă cu cât principalul punct de blocare este însăși esența a ceea ce a justificat impunerea unor taxe suplimentare de către administrația Trump: protecția securității naționale americane.

Citând această nevoie urgentă, fostul președinte impusese în iunie 2018 taxe vamale suplimentare de 25% pe oțel și 10% pe aluminiu din mai multe regiuni ale lumii, inclusiv Uniunea Europeană.

Europenii au răspuns taxând motociclete precum Harley-Davidson, blugi (inclusiv Levi’s) sau whisky.  Fără un acord privind oțelul, taxele vamale pentru acest alcool se vor dubla la 50%. Aceasta ar fi o lovitură suplimentară pentru exporturile care au scăzut cu 37% în trei ani către Uniunea Europeană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
145 afisari

1 COMENTARIU

  1. Împăratul n-are haine.
    Ce poate exporta SUA în UE: hightech (motociclete, blugi și pilieală).
    România de dinainte de 1989 era mult mai sofisticată.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger