AcasăAfaceriComerțul mondial, un record de 32 de miliarde de dolari în acest...

Comerțul mondial, un record de 32 de miliarde de dolari în acest an. Cum va fi în 2023?

Comerțul mondial ar urma să atingă un nou record de 32.000 de miliarde de dolari în 2022, în creștere cu 12% pe fondul unei cereri „rezistente” de bunuri și servicii, înainte de a încetini anul viitor, potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad).

Comerțul cu bunuri va totaliza aproape 25.000 de miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 10% față de 2021, în timp ce comerțul cu servicii ar urma să ajungă la aproape 7.000 de miliarde de dolari, în creștere cu 15%.

„Volumul comerțului a continuat să crească pe parcursul anului 2022, un semnal al cererii globale rezistente. Creșterea substanțială a schimburilor comerciale  s-a datorat în mare parte valorii comerțului cu produse energetice”, a precizat Unctad în raportul Global Trade Update.

Cu toate acestea, deteriorarea condițiilor economice și creșterea incertitudinilor au dus la o încetinire a schimburilor comerciale în a doua jumătate a acestui an.

În trimestrul al treilea, comerțul cu bunuri a scăzut cu aproximativ 1% față de trimestrul precedent. În schimb, comerțul cu servicii a fost mai rezistent, înregistrând o creștere de aproximativ 1,3 procente în aceeași perioadă.

În prezent, se preconizează că valoarea comerțului mondial va scădea în trimestrul al patrulea atât pentru bunuri, cât și pentru servicii.

Fricțiunile geopolitice, inflația persistentă, creșterea economică mai scăzută, prețurile mai mari la bunurile tranzacționate și nivelurile record ale datoriilor vor afecta comerțul internațional în anul următor.

Prețurile ridicate ale energiei și creșterea continuă a prețurilor materiilor prime și bunurilor de consum sunt de așteptat să diminueze cererea de importuri și să conducă la o scădere a volumului comerțului global.

Pe de altă parte, îmbunătățirile în sectorul logistic și acordurile comerciale regionale care se concretizează sunt printre factorii pozitivi care ar putea da un impuls sectorului.

„Porturile și companiile de transport maritim s-au adaptat acum la provocările aduse de pandemia de Covid-19. Noile nave intră în serviciu, iar congestionarea porturilor este rezolvată. Tarifele de marfă și mărfuri sunt încă mai mari decât mediile pre-pandemie, dar tendința lor este în jos”, a adăugat Unctad.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
97 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dl Soros nu v-a invatat la Spiru Haret transformarile ,multiplii si submultiplii ,dle Jacota?Mai voiati sa ii puneti zgarda lui Putin ,daca greseati lungimea curelei si a lantului?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger