AcasăAfaceriComerțul mondial: expansiune în 2021 și 2022, dar persistă riscul pandemic

Comerțul mondial: expansiune în 2021 și 2022, dar persistă riscul pandemic

Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit estimările privind evoluţia sectorului în acest an şi în 2022, dar a avertizat asupra unei redresări în două etape şi a riscurilor legate de evoluţiei pandemiei de coronavirus şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare.

Anul acesta, schimburile comerciale internaţionale ar urma să înregistreze o creştere de 10,8%, după un declin de 5,3% în 2020. Pentru 2022 este estimată o expansiune de 4,7%. În aprilie, OMC previziona un avans de 8% în 2021 şi de 4% în 2022.

Îmbunătăţirea estimărilor reprezintă o veste bună, dar nu trebuie să reducem vigilenţa, din cauza riscurilor unor noi focare sau variante ale virusului. Rămâne faptul că această recuperare actuală este inegală. Țările dezvoltate, cu planurile lor de stimulare fiscală și monetară și campaniile lor de vaccinare se descurcă mai bine decât țările în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate, unde au fost administrate doar 28 de milioane de doze de vaccin, din totalul global de şase miliarde, a subliniat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Exporturile Asiei ar urma să urce cu aproape 15% în 2021 decât în 2019, iar cele din Europa şi America de Nord s-au redresat semnificativ, dar Africa şi Orientul Mijlociu vor fi sub nivelul de dinaintea pandemiei, avertizează OMC.

O altă îngrijorare este presiunea prețurilor.  „Riscurile care trebuie luate în considerare sunt în special vârfurile inflației, o prelungire a întârzierilor portuare și tarife  mai mari de transport, precizează econimiștii organizației cu sediul în Geneva.

author avatar
Radu Jacotă Redactor