AcasăAfaceriColosala piață IT, magnet pentru 4,4 trilioane de dolari!

Colosala piață IT, magnet pentru 4,4 trilioane de dolari!

Cu blocajele cauzate de coronavirus, o scădere a imobiliarelor și creșterea prețului petrolului ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, președintele chinez Xi Jinping apelează la aliați de încredere pentru a-și menține obiectivul ambițios de creștere economică: cei peste 50 de milioane de muncitori din construcții din țară.

La ordinul Beijingului, guvernele locale au întocmit liste cu mii de „proiecte majore” – și sunt supuse unei presiuni intense să le ducă la bun sfârșit.

Investițiile planificate pentru acest an se ridică la cel puțin 14,8 trilioane de yuani (2,3 trilioane de dolari), potrivit unei analize Bloomberg. Aceasta este mai mult decât dublu față de noile cheltuieli din pachetul de infrastructură aprobat de Congresul SUA anul trecut, care totalizează 1,1 trilioane de dolari, repartizați pe cinci ani.

O mare parte din cheltuieli, precum cele ale Washingtonului, sunt destinate transportului, apei și infrastructurii digitale.Dar China are deja de două ori mai multă cale ferată de mare viteză decât restul planetei la un loc,  precum și cea mai lungă rețea de autostrăzi din lume, așa că schimbă compoziția stimulentelor de construcție. Doar aproximativ 30% dintre proiecte sunt infrastructuri tradiționale. Mai mult de jumătate sunt construite pentru a sprijini industriile de producție și servicii: fabrici și hub-uri tehnologice.

Pe termen mai lung – cu proiectele majore din acest an care au nevoie de trei până la cinci ani pentru a fi finalizate – efectul global poate fi de fapt dezinflaționist, deoarece fabricile chineze intensifică producția de bunuri precum microcipuri, unde livrările reduse au crescut prețurile.

Goldman Sachs Group estimează că investițiile în infrastructura Chinei vor crește cu 8% în 2022.

Fabricile din China pot pompa mai mult de un miliard de tone de oțel și 1,5 miliarde de tone de ciment pe an. Companiile de construcții de stat, printre cele mai mari din lume, au supravegheat mii de proiecte de la Beijing la Budapesta.

Motivarea în construcție reprezintă o schimbare de direcție în economia Chinei pentru a-și păstra ponderea dominantă în producția globală, chiar dacă se transformă în domenii mai avansate, precum vehiculele electrice, energia regenerabilă și semiconductorii.

Politica lucrează și în favoarea lui Xi Jinping. Oficialii locali care se luptă pentru promovare la congresul  Partidului Comunist din această toamnă , un eveniment care are loc o dată la cinci ani, vor fi motivați să se asigure că proiectele rămân pe drumul cel bun.

author avatar
Radu Jacotă Redactor