AcasăAfaceriColaps de 40 de miliarde de dolari. Patronul “lunatic” și-a ridicat în...

Colaps de 40 de miliarde de dolari. Patronul “lunatic” și-a ridicat în cap lumea criptomonedelor

Implozia criptomonedei care oferea un randament de 20% îl face pe dezvoltatorul Do Kwon „cel mai urât om” din Coreea de Sud –  și nu numai.

După ce Do Kwon a indicat că va injecta 300 de milioane de dolari în rezervele care stau la baza randamentului monedei Luna, un utilizator Twitter l-a întrebat de unde vor veni banii. Răspunsul a fost succint: ”De la maică-ta, evident”.

Acum, impetuosul sud-coreean în vârstă de 30 de ani, care își numea criticii drept “sărăntoci”, este chemat să dea socoteală pentru prăbușirea de 40 de miliarde de dolari din această lună a unei creații pe care a descris-o cândva „cea mai veche și cea mai utilizată monedă stabilă algoritmică existentă”.

Pe măsură ce pierderile se adunau, presa sud-coreeană a făcut legătura cu o  creștere a căutărilor online pentru podul Mapo din Seul, un loc cu reputație de sinucidere.

Vineri, procurorii au lansat o investigație asupra companiei Terraform al lui Kwon, după ce cinci investitori locali în criptomonede cu prejudicii combinate de 1,4 miliarde de woni (1,1 milioane de dolari) au depus o plângere penală în care se pretindea fraudă și încălcarea reglementărilor financiare.

În 2018,  Do Kwon a cofondat Terraform Labs în Singapore împreună cu Daniel Shin, fondatorul proeminent al unicornului sud-coreean de comerț electronic Ticket Monster.

Cei doi au lansat moneda stabilă TerraUSD în 2020. Terra ar trebui să mențină o valoare stabilă de un dolar. Legarea sa la dolar a fost menținută printr-o relație cu moneda digitală Luna, folosind algoritmi. Pentru a cumpăra Terra, utilizatorii au nevoie de Luna, și invers.

Această dinamică oscilantă este menită să mențină stabil prețul Terra, dar la începutul lunii mai a avut loc o schimbare. Pe măsură ce oferta de Luna a fost vândută, valoarea criptomonedei s-a prăbușit spre zero, subminând echilibrul algoritmic delicat al ecosistemului și rupând legătura dintre Terra și dolar.

Investitorii individuali au fost atrași de o schemă în care clienții își puteau împrumuta Terra pentru un randament de 20%.

„Inginerii din interior cunoșteau cu toții riscurile implicate de randamentul de 20 de procente. Cu toții credeau că nu va fi sustenabil pentru că nu aveam suficiente fonduri pentru a-l susține. Dar nimeni nu și-a exprimat îngrijorarea față de Do, care adesea ignora opiniile care îl contraziceau”, a declarat Kang Hyung-suk, fost angajat la Terraform Labs, citat de Financial Times.

Prăbușirea Luna a dus la câteva victime importante. „Sărac din nou”, a scris pe Twitter  Changpeng Zhao, fondatorul schimbului de criptomonede Binance, ca răspuns la un raport de știri conform căruia valoarea investiției sale în Luna a scăzut de la 1,6 miliarde de dolari la mai puțin de 2.500 de dolari.

Hashed, o firmă de capital de risc cu sediul în Seul, a pierdut peste 3,5 miliarde de dolari, potrivit Coin Desk. Dar cei mai loviți au fost oamenii obișnuiți care s-au împrumutat de la bănci și au convertit banii în combinația Luna/Terra, atrași de mirajul unei dobânzi de 20%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger