AcasăAfaceriClădirile de birouri, bombe cu ceas în Europa

Clădirile de birouri, bombe cu ceas în Europa

La Défense din Paris, Canary Wharf din Londra sau Bankenviertel din Frankfurt: logo-urile marilor bănci împodobesc clădirile de birouri din Europa.

Dar aceste clădiri devin o povară grea pentru bănci și investitori, deoarece sunt afectate de creșterea costurilor și de schimbările post-Covid la locul de muncă.

Birourile înseamnă datorii: cea mai mare componentă a unei piețe de proprietăți comerciale pe care creditorii și investitorii au susținut-o cu miliarde de euro. Alte 310 miliarde de împrumuturi noi sau de înlocuire sunt emise pentru a menține piața în mișcare într-un an obișnuit, potrivit Bayes Business School at City of London.

Dezvoltatorii și proprietarii trebuiau deja să se adapteze la condițiile pandemiei: o creștere a muncii hibride în rândul chiriașilor lor din domeniul serviciilor profesionale, cum ar fi băncile, firmele de avocatură și cele de consultanță, unele dintre acestea reducându-și spațiul de birouri.

Acum, într-o diferență esențială față de ultima recesiune, proprietarii de imobile trebuie să se confrunte cu o creștere rapidă a costurilor de împrumut, pe măsură ce băncile centrale măresc ratele dobânzilor pentru a limita inflația.

Creditul va deveni mai puțin disponibil și mai scump. Prețurile imobilelor au scăzut puternic în ultimele luni. Analiștii de la Citi au avertizat clienții: valorile imobiliare europene nu au luat încă în considerare pe deplin creșterea ratelor dobânzilor și ar putea scădea cu până la 40% până la sfârșitul anului 2024.

La Frankfurt, proprietarii coreeni ai turnului Trianon de 45 de etaje au angajat consilieri pentru a începe restructurarea datoriei de 375 de milioane de euro garantate cu clădirea. În cartierul londonez Canary Wharf sunt scoase la vânzare imobile de birouri pentru reducerea gradului de îndatorare.

Blackstone, cel mai mare investitor imobiliar comercial din lume, a intrat luna trecută în incapacitate de plată pentru un împrumut garantat cu un portofoliu finlandez de birouri și magazine.Banca Centrală Europeană a avertizat cu privire la „vulnerabilitățile tot mai mari” de pe piețele imobiliare.

Cei mai mulți analiști cred că o repetare a crizei financiare, în care împrumuturile pentru proprietăți comerciale au subminat capitalul băncilor, uneori în mod fatal, este puțin probabilă. Ei prevăd o perioadă lungă de ajustare dureroasă, mai degrabă decât un șoc scurt și brusc.

Dar unii investitori se tem că va fi invers: șocul pentru imobiliarele comerciale ar putea cruța băncile, dar va lovi proprietarii de active.

Inflația încăpățânat de ridicată a însemnat că băncile centrale au continuat să împingă costurile datoriei mai sus – în ciuda fisurilor din sectorul bancar și a tensiunilor din sectorul imobiliar comercial.

În Europa, costul împrumuturilor pentru proprietăți imobiliare de primă mână s-a dublat de la an la an. Confruntate cu creșteri abrupte ale propriilor costuri de finanțare, băncile vor fi mai puțin înclinate să dea dovadă de indulgență față de debitorii aflați în dificultate.

BCE a îndemnat luna aceasta autoritățile de reglementare să elaboreze politici care să prevină „neconcordanțele de lichiditate în fondurile imobiliare deschise”, care dețin active a căror vânzare durează mult timp. Potrivit Goldman Sachs, proprietățile imobiliare comerciale reprezintă în medie 9% din portofoliul de credite al băncilor europene și 15% din creditele neperformante.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.522 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger