AcasăAfaceriCity Insurance se prăbușește. ASF, măsuri drastice

City Insurance se prăbușește. ASF, măsuri drastice

Probleme financiare pentru cea mai mare societate de polițe RCA din România. Ca urmare, șoferii au ajuns să aștepte și câteva luni pentru a-și primi despăgubirile din dosarele de daună.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că „City Insurance” a declarat lichidități în Elveția, care nu există în realitate. Ca atare, ASF a destituit tot managementul companiei și a dat amenzi record, de un milion de lei, pentru fiecare manager, potrivit stirileprotv.ro, iar Fondul de Garantare a preluat conducerea companiei și încearcă să-i despăgubească pe șoferi.

Volumele de daună au depăşit posibilitatea asiguratorului de a le deconta

Milioane de oameni şi-au asigurat maşina la City Insurance. Compania oferă poliţe ieftine, iar asta i-a atras pe clienţi. Doar că au apărut și probleme. Volumele de daună au depăşit posibilitatea asiguratorului de a le deconta, și astfel, cea mai mare societate a momentului de poliţe RCA din România are probleme financiare.

Discuții surprinse cu camera ascunsă:

Reporter: Am o cerere de despăgubire de foarte mult timp, depusă la dvs.

Reprezentant asigurator: „Nu sunteţi singura persoană care a venit, azi, ieri, alaltăieri… Sunt sute de persoane zilnic… ”

Reporter: Sute de persoane???

Reprezentant asigurator: „Păi sunt… până în luna a șaptea, am deschis aproape 16.000 de dosare…”

Reporter: Până în luna a 7-a, 16.000 de dosare neplătite?

Reprezentant asigurator: „Nu, nu, nu vorbim de neplătite. Vorbim de dosare de daună şi de reparaţii încontinuu…”

Plângeri la ASF, urmate de verificări

14.000 de lei are de recuperat un şofer, victimă a unui accident rutier. Maşina i-a fost declarată dauna totală şi trebuia să fie despăgubit. Din mai aşteaptă banii. Şi nu e singurul.

Mii de clienţi au depus plângeri la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest val de reclamaţii i-a determinat pe reprezentanţii ASF să facă verificări.

„Societatea trece printr-o perioadă foarte grea de redresare. ASF a trimis Fondul de Garantare… A destituit directorul din funcţie…” a mai explicat angajatul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a descoperit la City Insurance o posibilă fraudă. Compania declarase lichidităţi de 75 de milioane de euro într-un un cont din Elveţia, bani care nu există. Este vorba despre un fond de rezervă obligatoriu pe care orice societate de asigurări ar trebui să-l deţină în funcţie de numărul de clienţi.

Valentin Ionescu, director ASF: „S-a constatat că societatea nu avea rezervele necesare create, astfel încât – conform legii – să-şi poată plăti toate daunele în termen.”

Ce spune Dan Odobescu

Acţionar majoritar la City Insurance este o firmă controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. A refuzat să se întâlnească cu echipa de la Inspectorul PRO, dar a acceptat să explice situaţia la telefon.

Reporter: De ce nu aveaţi lichidităţile în acel cont?

Dan Odobescu, acţionarul majoritar la City Insurance: „Pentru că am fost, la un moment dat, înşelaţi. Am făcut reclamaţie penală şi în contul repectiv am fost asiguraţi că trebuie să existe o sumă de bani şi, din păcate, suma nu există.”

Reporter: Cine v-a înşelat?

Dan Odobescu: „Ne-a înşelat o firmă străină care urma să ne dea un împrumut.”

Punctul de vedere al lui Dan Odobescu este cercetat acum de DIICOT. În paralel, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus plângere penală la Parchetul General. Până la finalizarea celor 2 anchete, ASF a luat măsuri drastice : a destituit tot managementul companiei City şi a dat amenzi record de un million de lei pentru fiecare manager în parte. Totodată, a hotărât ca Fondul de Garantare să preia urgent conducerea societăţii, ca să evite falimentul. Au termen patru luni ca să redresese indicatorii financiari.

Reporter: Ce le spunem oamenilor, când îşi vor vedea banii?

Valentin Ionescu, director ASF: „Fondul de Garantare al Asiguraţilor s-a uitat în toate documentele societăţii, s-a uitat în toate dosarele de dauna, le-a organizat pe paliere de vechime şi a început să le plătească. Dar le plăteşte într-o ordine de vechime.”

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, există negocieri pentru ca City Insurance să fie preluată de alţi acţionari. Este vorba de despre un fond de investiţii din Olanda, finanţat şi de Biserica Ortodoxă a Greciei. Tranzacţia depinde de un aviz dat de ASF. Până cel târziu în septembrie, noii acţionari au termen să aducă 150 de milioane de euro, pentru plata daunelor. Dacă nu, avizul nu va putea fi acordat.

În România, tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, calculate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, sunt orientative şi nu obligatorii.

Prin urmare, societăţile de asigurări pot practica preţuri sub aceste tarife, sau peste. Important este ca firmele să aibă rezervele necesare, de aşa natură încât atunci când volumul daunelor depăşeşte posibilităţile de decontare să nu intre în faliment.

author avatar
Andrei Coman
783 afisari

14 COMENTARII

  1. Hotie la drumul mare!!!!
    Asigurarea trebuie platita pe loc in momentul expirarii dar cand sunt pagubit stau si astept cu masina lovita 2 3 4 5 luni de zile … asa ceva numai la noi in Romania este posibil.

  2. Banii pe politele RCA ii luati, dar cand vine vorba de plata unui dosar de dauna asteptam cu lunile sau chiar 1 an. Depasiti cu mult termenele legale de plata, iar penalitatile pentru intarzieri de 0,2%/zi, nu le achitati conform legii 132/2017

  3. In ziua de azi iti este frica sa mai iesi cu masina in trafic … majoritatea asigurarilor sunt la city .. daca te-a lovit o masina asigurata city ,poti sa-ti iei adio cateva luni bune pana esti despagubit.

  4. Sigur ca da….ce sa spun luati masuri acum!

    UNDE ERATI DLOR Cand ati permis ca pagubitii sa fie inselati, daune neachitate?
    Unitatile reparatoare sa aiba pierderi cu sutele de mii ptr reparatii EFECTUATE,PLATI CATRE STAT ACHITATE ???

    CE ATI FACUT PANA ACUM CAND S.AU INREGISTRAT NENUMARATE PETITII ??

  5. O tara de hoti!
    „Pestele se impute de la cap” , fac aceste ilegalitati de multi ani city dar nimeni nu i.a tras la raspundere !au fentat legea dupa bunul plac

  6. ASF ascunde muntele de gunoi sub preș.
    Trebuie arestat consiliul ASF!
    Sub supravegherea și cârdășia (șpagă) consiliului ASF s-au facut toate mizeriile de către City. Rosu, Marcu, Voinescu și Ionescu la pușcărie!

  7. Odobescu este si victima acum? Este maxim de penibil. Sigur nu va face puscarie ca este nebun!!!

  8. Asigurările sunt o afacere nu o binefacere.
    Chipurile, nu au primit împrumutul în contul din Elveția!!!
    Mutați-vă la alte firme.

  9. Arestatii oameni buni pe toti din Asf , pe Odobescu , Musat de la city , pe bulgarii de la Euroins , faceti ceva odata ca mizeriile astea ne omoara cu zile

  10. Se pare ca FGA desi a preluat conducerea CIty ii protejeaza pe acestia si nu achita daunele decat partial si la valoarea propusa de City fara sa verifice daca City a incalcat legea. Se pare ca DNA va intra in toamna si la FGA fiinca vor pleca de acolo fara sa fi achitat daunele desi CIty incaseaza 1.500.000 milioane de Euro/ zi adica 45.000.0000 miloane de Euro / luna. Ce ziceti de asta?

  11. Cum s-a ajuns aici? Asta nu e treaba de ieri de azi, este veche. Nu a văzut nimeni? Cum au ieșit la control? Poate explicația este ca nu s-a vrut sa se vada. Roșu este șmecher d-ala prost, zeflemitor și autosuficient care a dus asigurările in cap. Un prost îngâmfat și găunos ca o nuca stricata. In piata se vorbește și de niște șpăgi. Sa răspundă Roșu dacă a luat sau nu și pentru ce. Marcu sa răspundă ca are un an și jumate știe ce se întâmpla dar are alte interese. Deci nu e mai breaz ca Roșu. Plus ca îl promovează pe actualul director general Ionescu care este o rusine.

  12. vad ca laudati asf ca ai masuri dar le ia de frica de puscarie in ceasul al doisprezecelea.ei asf a patronat ani de zile situatia asta intentionat sau din culpa.ceva interese subterane au fost si cineva a inchis ochii.acum este groasa si asf nu are alta sansa decat sa joace rolul intransigentei.Marcu spera ca scapa fara dauna totala (adica puscarie) cu praful in ochi al sanctiunilor.acolo este treaba mai complicata si mai groasa.vor spune ei toti la dna.

  13. Hotii de la asigurari, spagarii de la asf si prostovanii de la fga credem noi ca o sa primim banii despagubire de la city? Consumatorul e la cheremul unei caracatite pe care nu o vede nimeni? Alo, DNA? O ancheta cu dauna totala la asf ce ziceti? Ca nu poate sa spuna ca nu intelege cuvintele dauna si totala. Rca o sa fie mai scumpa decat masina, ca tariful de referinta e fscut de asf si de unde sa ia salarii, de la noi! Sa plateasca daunele ăia care trebuie sa supravegheze.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger