AcasăAfaceriCipuri inteligente, strategia capitaliștilor din Silicon Valley

Cipuri inteligente, strategia capitaliștilor din Silicon Valley

Capitaliștii de risc din Silicon Valley, îndelung concentrați pe companiile de software și internet, varsă din nou bani în industria semiconductoarelor, ademeniți de promisiunea unei noi generații de cipuri de inteligență artificială(IA) care ar putea provoca marile companii precum Intel și Nvidia.

Noul val de inovație în domeniul semiconductorilor nu va face prea mult pentru a aborda lipsa de cipuri bazate pe o tehnologie mai veche, care afectează în prezent industria auto și altele, însă va duce la câștiguri pentru producătorii finanțați: Upstart, SambaNova Systems, Groq și Cerebras Systems, spun că produc semiconductori care pot îndeplini sarcini IA mai bine decât procesoarele de la Nvidia, create inițial pentru jocuri video. Aceste companii au primit finanțări de sute de milioane de dolari numai în luna aprilie.

Analistul Gartner Alan Priestley, citat de Reuters, a numărat peste 50 de firme care dezvoltă în prezent cipuri special pentru aplicații de inteligență artificială și  estimează că ar putea fi și mai multe.  El se așteaptă ca piața să aibă o valoare de peste 70 de miliarde de dolari până în 2025, în creștere de la 23 de miliarde în 2020.

Finanțarea de risc pentru startup-urile din SUA a ajuns anul trecut la 1,8 miliarde de dolari, cel mai înalt nivel din cel puțin două decenii, potrivit firmei de date PitchBook. În acest an au fost deja investiți încă 1,4 miliarde de dolari.

Oportunitățile suscită acum interesul firmelor de capital de risc axate în principal pe software, cum ar fi Battery Ventures, Bessemer Venture Partners și Foundation Capital, cei mai activi investitori în semiconductori din ultimii doi ani. Toată această activitate vine în timp ce guvernul SUA finalizează noi programe de subvenționare pentru a sprijini industria internă a cipurilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
350 afisari

1 COMENTARIU

  1. Astept ziua in cate cei din IT vor aborda si vor dezvolta in tara IA romaneasca.
    Sunt in jur de 9 700 000 de romani imigranti care ar putea sustine astfel de eforturi. Nu avem nevoie de un guvern de cretini condus de Loaza sef care sa ne dea pomana

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger