Cauta

Cine vrea să distrugă industria cărnii?

Cine vrea să distrugă industria cărnii? - Ziarul National

La ONU s-a vorbit recent despre crearea unui „sistem alimentar mai sănătos, mai durabil și echitabil” până în 2030.

Jonglarea cu obiective precum “zero sărăcie alimentară”  este îngreunată de faptul că populația umană în creștere necesită dublarea producției de mâncare până în 2050, inclusiv de carne. Există o soluție în discuție: reducerea dependenței noastre de consumul convențional de carne.

Există, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la etica sacrificării industriale a animalelor, 70 de miliarde fiind ucise în fiecare an pentru hrană. Dar această teorie, care vine din țările îndestulate, nu satură milioanele de oameni din statele sărace, unde alte milioane de copii sunt afectați de malnutriție.

O afacere  de peste un trilion de dolari

Schimbarea obiceiurilor alimentare ar putea fi extrem de perturbatoare pentru economiile existente, comentează Al Jazeera. Ar decima locurile de muncă prin întregul lanț alimentar care se bazează pe carne ca parte esențială a produselor sale, de la fermieri la comercianți.

Compania de analiză Global Data a estimat valoarea industriei cărnii la 1,3 trilioane de dolari la nivel global în 2020.

Carnea face parte din dieta obișnuită a 86 la sută din populația din 39 de țări, în timp ce  consumul de carne este un ingredient cheie al majorității felurilor de mâncare naționale.Acest consum a crescut în special în țările în curs de dezvoltare rapidă, unde carnea a fost văzută anterior ca un lux.

China, acum un gigant economic și cel mai mare importator mondial de carne de porc în 2019, și-a mărit importurile cu 76% în 2020. Consumul de carne în India, a doua cea mai populată țară, a crescut cu 17% din 2015 și se estimează o dublare a procentului până în 2030.

Companiile de  biotehnologie, susținute de miliardari precum Bill Gates, susțin că prețurile pentru un hamburger cultivat cu celule din carne vor ajunge undeva la 10 USD în supermarketuri în viitorul apropiat.

Dar această politică pune deja presiuni asupra industriei cărnii. În Germania, de exemplu, politicienii Partidului Social Democrat (SDP), au depus eforturi pentru a crește TVA-ul pentru carne de la 7% la cota standard de 19%. Majoritatea analiștilor consideră că o astfel de strategie a taxelor nu poate funcționa în UE și la nivel global, reprezentând o lovitură de grație împotriva producătorilor de carne și a consumatorilor.

Ultimele stiri

  • Firma fondată de Dragoș Pîslaru, șeful de la MIPE, contracte de milioane de lei cu ministerul pe care îl conduce
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „Acest blestem se va rupe. Atât am avut de spus. A venit ceasul”
  • A doua opinie medicală, plătită de sistemul de asigurări. „Poți merge la un alt medic specialist, fără costuri suplimentare”
  • Cum să transporţi corect bradul de Crăciun cu maşina, ca să nu-ţi iei amendă. Pentru abateri, amenzile sunt usturătoare
  • Românii pun “frână” cumpărăturilor din impuls, dar un nou obicei a luat locul acestui trend. Austeritatea i-a împins pe oameni să se reorienteze
  • Italienii au început să le ia românilor locurile de muncă din… Italia! Femeile din Peninsulă sunt şi ele dispuse să facă treaba străinilor
  • Meteorologii au actualizat prognoza! Cum va fi vremea la sfârșitul acestui an și în primele zile din 2026
  • Cadou pentru şoferii români înainte de Sărbători: încă 50 km din A7 vor fi daţi în folosinţă! Ce rută va fi finalizată
  • Protest spontan la Constanța: autobuzele CT Bus n-au ieșit pe traseu marți dimineață. Ce nemulțumiri au șoferii
  • UPDATE. Percheziții urmate de audieri. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, adus la DNA – VIDEO
  • Exit mobile version