AcasăAfaceriCine sunt cei mai mari proprietari de Bitcoin?

Cine sunt cei mai mari proprietari de Bitcoin?

Creșterea popularității Bitcoin nu a schimbat niciunul dintre atributele sale originale. Dar care este măsura proprietății celei mai cunoscute monede digitale? Poate să fie concentrată doar în câteva mâini.

Primii 10.000 de investitori individuali în Bitcoin controlează aproximativ o treime din criptomoneda aflată în circulație, potrivit unui studiu al Biroului Național de Cercetare Economică(NBER) din Statele Unite.

Pasionații de criptomonede s-au gândit de mult timp cine sunt cei mai mari proprietari de Bitcoin încă de la începuturile existenței sale.

Însă este deosebit de dificil să se determine concentrarea proprietății, deoarece multe dintre adrese  nu reprezintă adesea persoane fizice, ci burse și alte entități care dețin Bitcoin în numele altor investitori.

Cu toate acestea, folosind o metodă de colectare a datelor care a diferențiat adresele intermediarilor și persoanelor fizice, cercetătorii NBER au reușit să constate că primii controlau aproximativ 5,5 milioane  Bitcoins la sfârșitul anului trecut, în timp ce cei din urmă 8,5 milioane.

În plus, notează Bloomberg, primii 1.000 de investitori individuali au controlat aproximativ 3 milioane Bitcoins, iar concentrarea ar putea fi și mai mare.

„Această măsurare a concentrării este cel mai probabil o subestimare, deoarece nu putem exclude că unele dintre cele mai mari adrese sunt controlate de aceeași entitate”, susțin cercetătorii Igor Makarov și Antoinette Schoar.

Dar există și cazuri în care o singură adresă este considerată ca aparținând a 20.000 de persoane diferite – investitori, mineri sau intermediari.

Concentrarea minerilor este și mai profundă: NBER a descoperit că primii 10% dintre ei controlează 90% din capacitatea de exploatare a Bitcoin, iar doar 0,1% (aproximativ 50 de mineri) controlează 50% din capacitatea de exploatare.

Astfel de date arată „o vulnerabilitate a rețelei Bitcoin, deoarece un număr mic de mineri  ar putea să preia controlul asupra întregului sistem”.

“Rezultatele noastre sugerează că, în ciuda atenției semnificative pe care Bitcoin a primit-o în ultimii ani, ecosistemul Bitcoin este încă dominat de jucători mari și concentrați, fie că este vorba de mineri, investitori sau intermediari”, explică specialiștii NBER.

Și avertizează că această concentrare face Bitcoin susceptibil la riscul sistemic și canalizează majoritatea câștigurilor spre un grup redus de participanți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger