AcasăAfaceriCine salvează industria auto din Germania?

Cine salvează industria auto din Germania?

Industria automobilelor din Germania este în criză. Vânzările au scăzut în timp ce costurile de producție au crescut vertiginos

Această industrie este  în criză. Vânzările au scăzut în timp ce costurile de producție au crescut vertiginos. Directorii companiilor își pun speranțe în alegerile de duminică – un nou guvern german care să le ușureze suferința.

Germania se află în mijlocul unui declin industrial declanșat de ascensiunea producției chinezești avansate și de crize succesive – de la pandemie la întreruperea furnizării de gaz rusesc ieftin.

„Avem nevoie de o redresare economică acum”

„Avem nevoie de o redresare economică acum”, a declarat Hildegard Müller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, pentru Bloomberg. ”Viitorul guvern trebuie să reducă birocrația și să relanseze creșterea economică pentru a face țara din nou competitivă”.

Dar perspectivele pentru industria auto, care reprezintă aproximativ 5% din economie și angajează 780 000 de persoane, sunt sumbre. Constructorii reorganizează portofoliile de modele și schimbă personalul de conducere, după ce au fost puternic afectați de intensificarea concurenței în China și de scăderea cererii de vehicule electrice în Europa.

Trei din patru mașini construite în Germania sunt trimise în străinătate, ceea ce face ca industria auto să fie deosebit de vulnerabilă la creșterea barierelor comerciale. Decizia lui Donald Trump de a aplica tarife de 25% la importurile de oțel și aluminiu începând de luna viitoare a sporit tensiunile. Tarifele auto ar putea ajunge la aproximativ 25%.

BMW, Porsche și Mercedes pariază pe motoarele cu combustie

Oliver Zipse, directorul executiv al BMW, a subliniat că liberul schimb este „unul dintre cei mai importanți factori de creștere și progres”. Alți directori germani s-au pronunțat în mod repetat împotriva tarifelor. Au motive întemeiate: cererea robustă de automobile sport și trecerea mai lentă la vehiculele electrice fac din SUA o piață profitabilă pentru BMW, Porsche și Mercedes, deoarece își pot vinde modelele pe benzină cu marjă mare de profit.

Germania și-a pierdut titlul de cea mai mare piață europeană de vehicule electrice în favoarea Regatului Unit anul trecut, când vânzările s-au prăbușit după ce guvernul Scholz a eliminat în mod neașteptat subvențiile.

Marii producători, inclusiv Volkswagen și Mercedes, și-au retras de atunci strategiile de electrificare, invocând o cerere insuficientă. Porsche se așteaptă să primească 800 de milioane de euro în acest an pentru extinderea modelelor cu motor cu combustie și hibride plug-in.

Conservatorii lui Friedrich Merz doresc să vândă noi vehicule pe benzină și motorină după interdicția UE planificată pentru 2035, în timp ce Scholz a solicitat stimulente fiscale pentru vehiculele electrice. Ambii politicieni au susținut că producătorii de automobile nu ar trebui să fie penalizați cu amenzi mari pentru nerespectarea obiectivelor de mediu ale UE  în acest an.

Toate partidele majore au promis să reducă birocrația, inclusiv SPD-ul lui Scholz și Verzii. Merz face campanie pe baza unui program care include taxe mai mici, reglementări limitate și doar ajutoare sociale de bază.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
920 afisari

2 COMENTARII

  1. cum ziceam, continuam campania de innoroire a UE si asta o facem foarte bine dand in Germania, motorul europei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger