AcasăAfaceriCine îl apără pe cel mai bogat rus din Silicon Valley?

Cine îl apără pe cel mai bogat rus din Silicon Valley?

Începând cu 2010, primirea unei invitații la castelul magnatului Yuri Milner din Los Altos, California, a însemnat accesul  în cel mai exclusivist dintre cercurile exclusiviste din Silicon Valley.

Milner este cunoscut pentru că a plasat investiții extrem de profitabile pe Airbnb, Alibaba, Twitter, Facebook și alte companii. Socializează cu Mark Zuckerberg și cu Serghei Brin, co-fondatorul Google.

Milner este, de asemenea, un rus extrem de bogat(are o avere netă de 3,9 miliarde de dolari)  care și-a început cariera de capital de risc cu ajutorul lui Alisher Usmanov, un magnat al metalelor, apropiat de  Vladimir Putin.

Afacerea lui Milner – investiții în tehnologie în stadiu incipient – ​​este departe de lumea oligarhilor ruși care s-au îmbogățit prin achiziționarea de active de stat la prețuri foarte ieftine. Iar banii de la Usmanov, precum și de la VTB Bank, controlată de stat, au venit în timpul președinției lui Dmitri Medvedev, când administrația Obama îndeamna la „resetarea” relațiilor ruso-americane.

Îndepărtarea de Putin?

Dar acum, în timp ce armata lui Putin bombardează orașele ucrainene, Usmanov și VTB sunt pe listele de sancțiuni.

Și Milner este în defensivă. „Nu pot să mă întorc și să schimb istoria”, spune el în timpul mai multor ore de interviuri Zoom cu Bloomberg Businessweek. „Nu pot schimba faptul că m-am născut în Rusia. Nu pot schimba faptul că aveam niște fonduri rusești.”

Organizația nonprofit a lui Milner, Breakthrough Prize Foundation, și firma sa de capital de risc, DST Global, au lansat ambele declarații în care condamnă „războiul Rusiei împotriva Ucrainei suverane”. Milner și organizațiile sale au promis 11,5 milioane de dolari pentru a finanța eforturile umanitare.

Chiar și așa, însuși Milner  este foarte atent când vorbește despre războiul din Ucraina. El refuză să-și exprime o opinie tranșantă despre Putin, citând în schimb declarațiile făcute de organizațiile sale și numește războiul o „tragedie sfâșietoare”.

Yuri Milner are 60 de ani, este încă cetățean rus, dar deține și cetățenia israeliană. A  trăit în SUA cu așa-numita viză O-1, pentru oameni cu „abilități extraordinare”, o cale comună pentru antreprenorii de tehnologie născuți în străinătate. A plătit 100 de milioane de dolari pentru proprietatea din Los Altos în 2011 și astăzi consideră că America este casa lui.

Afirmă că nu a mai luat bani din Rusia din 2011, când a strâns un fond de 900 de milioane de dolari, și nici nu a mai făcut investiții în Rusia.

Pentru a-și susține afirmația despre separarea de numerarul legat de Kremlin, el împărtășește o scrisoare din 19 martie din partea directorului său financiar, Kenneth Leung, care prezintă pașii pe care îi urmează DST pentru a se conforma cu regulile bancare împotriva spălării banilor. „Dacă minte”, declara Milner, referindu-se la Leung, „va merge la închisoare”.

Apărători și investitori loiali

Milner are apărători puternici. „Yuri Milner a fost un prieten și partener de preț pentru mine, pentru firma noastră și pentru multe dintre cele mai bune companii de tehnologie nouă din SUA timp de aproape două decenii”, a scris Marc Andreessen, membru al consiliului de administrație al Meta Platforms(Facebook).

Max Levchin, născut în Ucraina,  directorul executiv al companiei de tehnologie financiară Affirm Holdings, îl numește pe Milner un “prieten de nădejde”. Ryan Petersen, CEO al gigantului de transport de marfă Flexport, a luat o serie de investiții de la DST, cea mai recentă în februarie, și spune că nu ar ezita să accepte mai multe.

După ce a strâns un al nouălea fond de aproape 4 miliarde de dolari în 2021, DST nu va trebui să strângă din nou fonduri pentru un an sau doi, iar Milner spune că investitorii americani “vor rămâne loiali”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
461 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger