AcasăAfaceriCine distruge rezerva mondială de bumbac

Cine distruge rezerva mondială de bumbac

Clima extremă îi lovește pe cei mai mari furnizori de bumbac din lume.

În India, principalul producător mondial, ploile abundente și dăunătorii au redus mult culturile, astfel încât țara s-a orientat spre importuri – o premieră.

Un val de căldură în China ridică temeri în ceea ce privește viitoarele recolte. În SUA, cel mai important exportator de bumbac, o secetă tot mai gravă face ravagii în plantații și este pe cale să coboare producția la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, potrivit Bloomberg.

Iar acum, Brazilia, al doilea mare exportator, se luptă cu căldura excesivă și cu seceta, care au redus deja randamentele cu aproape 30%.

Autoritățile americane și analiștii au preconizat o reducere a cererii ca urmare a scăderii achizițiilor de haine și a încetinirii economiilor, în special în Europa și Asia.

Și totuși, toți indicatorii indică costuri „mult mai mari” ale bumbacului în lunile următoare, chiar cu 30%, în condițiile în care recoltele sunt în scădere,spune Andy Ryan, senior relationship supervisor la Hedgepoint Global Markets din Nashville.

Seceta din Brazilia a distrus deja o cantitate estimată de 200.000 de tone de aprovizionare, în conformitate cu Abrapa, un grup care reprezintă cultivatorii.

Bom Futuro, unul dintre cei mai mari producători de bumbac din Brazilia, reprezentând aproximativ 10% din spațiul plantat al națiunii, a înregistrat o scădere a randamentelor cu 27%, în contrast cu sezonul anterior.

Împreună, SUA și Brazilia reprezintă jumătate din exporturile mondiale de bumbac.

Australia și Pakistan – alți jucători importanți pe piață – au scăzut aprovizionarea mondială din cauza calității recoltelor și a stocurilor, a  declarat Peter Egli, directorul Plexus Cotton Ltd.

author avatar
Radu Jacotă Redactor