AcasăAfaceriCine a salvat economia europeană?

Cine a salvat economia europeană?

Economia europeană, condusă de Franța și Italia, a depășit rapid impactul pandemiei anul trecut, înregistrând o creștere record, deși rămâne în urma Statelor Unite și Chinei.

Produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 5,2%, la fel ca în întreaga UE, în conformitate cu prognozele de la Bruxelles, potrivit unei prime estimări publicate luni de Eurostat. Creșterea nu a fost niciodată atât de mare de la începutul seriei statistice în 1996.

Această cifră istorică confirmă că economia și-a revenit rapid după colapsul legat de pandemia de Covid-19. În 2020, PIB-ul a înregistrat o scădere nu mai puțin istorică de 6,4% în cele 19 țări care împart moneda unică și de 5,9% în cadrul UE, potrivit biroului european de statistică.

În ultimele sale previziuni din noiembrie, Comisia Europeană anticipase o creștere de 5% în zona euro pentru 2021.

Economia europeană a suferit o încetinire bruscă în trimestrul al patrulea, afectată de reapariția contaminării cu Covid-19, care a dus la noi măsuri restrictive, în special în industria hotelieră și de catering.

Din octombrie până în decembrie, PIB-ul a crescut cu doar 0,3% față de ultimele trei luni în zona euro (+0,4% în UE), după creșteri de 2,2% și 2,3% în ultimele două trimestre.

Dar impactul pandemiei este mult mai mic decât în ​​2020, când blocajele pe scară largă au provocat închiderea fabricilor și închiderea unor părți întregi ale economiei.

O criză gestionată mai bine decât în marea recesiune

Franța, cu un PIB în creștere cu 7%, și Italia (+6,5%), respectiv a doua și a treia economie europeană, au condus performanța blocului, după ce au fost printre țările cele mai afectate în 2020.

Spania a fost la mijloc cu o creștere de 5%. În timp ce Germania, cu un procent de doar 2,8%, a fost  penalizată de ponderea sectorului său auto, care a fost afectat în special de penuria de semiconductori.

Comisia Europeană vede în această redresare succesul politicii sale anticriză. Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a salutat pe 17 ianuarie o revenire mult mai rapidă decât după marea recesiune din 2008.

UE a decis, în special, o datorie comună fără precedent pentru a finanța un plan de redresare de peste 800 de miliarde de euro, sprijinind cu prioritate țările cele mai afectate.

Perspectivele pentru 2022

„Restricțiile din multe țări afectate de varianta Omicron vor fi ridicate în curând, permițând reaccelerarea creșterii economice în lunile următoare”, estimează Jessica Hinds, analist la Capital Economics.

Ea prognozează o creștere de 3,5% în zona euro pentru 2022, mai mică decât cifra așteptată de FMI (3,9%) sau de Comisia Europeană (4,3%).

Cu toate acestea, economia europeană rămâne încă în urma rivalilor chinezi și americani. Creșterea a atins anul trecut 5,7% în Statele Unite și 8,1% în China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
488 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger