AcasăAfaceriChina lovește fortăreața criptomonedelor

China lovește fortăreața criptomonedelor

Federațiile bancare din Beijing atacă: “Criptomonedele subminează grav securitatea proprietății oamenilor și perturbă ordinea economică globală!” Cu toate acestea, China își pregătește propria monedă virtuală.

Rezultatul? Bitcoin a coborât miercuri sub pragul simbolic de 40.000 de dolari, o premieră în ultimele trei luni. Criptomonedele „nu sunt monede adevărate”, iar “activitățile speculative” au crescut pe această piață – sunt criticile aduse de  Federația Națională de Finanțe, Federația Bancară din China și Federația de Plăți și Compensații.

Cele trei federații au cerut  instituțiilor financiare „să nu accepte  sau să folosească criptomonedele” ca mijloc de plată.

China era într-o perioadă una dintre cele mai puternice pieţe pentru Bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Dar Beijingul a schimbat foaia din 2019 –plățile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că sunt un “instrument în serviciul activităților infracționale”.

Autoritățile denunță riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul financiar. În schimb, activităţile de minare de Bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală sunt tolerate.

Dacă China interzice tranzacțiile cu criptomonede, totuși accelerează pregătirile pentru lansarea propriei sale monede virtuale, care va fi emisă și supravegheată de banca centrală.

Moneda digitală chineză, viitorul mijloc de plată electronică pe smartphone-uri, ar putea debuta în 2022 în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

author avatar
Radu Jacotă Redactor