Cauta

China întinde o ramură de măslin giganților auto occidentali

China pare să fi oferit producătorilor auto americani și europeni o oarecare amânare, după ce grupurile industriale au avertizat cu privire la creșterea amenințărilor la adresa producției din cauza lipsei de pământuri rare

China pare să fi oferit producătorilor auto americani și europeni o oarecare amânare, după ce grupurile industriale au avertizat cu privire la creșterea amenințărilor la adresa producției din cauza lipsei de pământuri rare.

Beijingul a propus un „canal verde” către Uniunea Europeană  pentru a facilita exporturile de pământuri rare către blocul comunitar, permițând „accelerarea procesării” cererilor considerate „conforme”, potrivit AFP.

Mișcarea vine după discuțiile dintre ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, și comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, care s-au desfășurat săptămâna trecută la Paris.

De asemenea, China  a acordat licențe pentru pământuri rare furnizorilor General Motors, Ford și producătorului Jeep(Stellantis), a raportat vineri Reuters.

La începutul lunii aprilie, ca răspuns la creștere tarifelor SUA,  Ministerul Comerțului din China a impus restricții la export pentru mai multe elemente din pământuri rare și magneți utilizați pe scară largă în sectoarele auto, apărare și energie.

Maximilian Butek, director executiv și membru al consiliului de administrație al Camerei de Comerț Germane în China, a declarat pentru CNBC că anunțul din weekend a fost cu siguranță o veste bună pentru întreprinderile europene, dar a remarcat că rămâne neclar dacă ”canalul verde” se aplică firmelor mari sau sectoarelor mai largi.

„Este un monstru birocratic uriaș pe care l-au creat și nu sunt sigur dacă acum pot într-adevăr să accelereze procesul și să acorde licențele celor care au nevoie de ele”.

China este liderul de necontestat al lanțului de aprovizionare cu minerale critice și pământuri rare, reprezentând aproximativ 60 % din producția mondială.

Unii analiști au comparat reducerea aprovizionării cu magneți din pământuri rare la nivelul întregii industrii cu criza mondială a semiconductorilor care a perturbat producția de automobile în timpul pandemiei de coronavirus. Se preconizează că cererea de pământuri rare și minerale critice va crește exponențial în următorii ani.

După Geneva în urmă cu o lună, americanii și chinezii au început luni la Londra o nouă serie de discuții, cu scopul de a prelungi armistițiul în războiul lor comercial, într-un moment în care tensiunile între cele două mari puteri economice persistă.

Întâlnirea are loc după un prim schimb telefonic joi între președinții american și chinez, o conversație descrisă drept „foarte pozitivă” de Donald Trump, în timp ce Xi Jinping i-a cerut să „îndrepte cursul relațiilor sino-americane”.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version