Cauta

China devine din ce în ce mai puternică. Exporturi record în pandemie

China

China devine din ce în ce mai puternică. Exporturi record în pandemie / foto: China US Focus

China își continuă dominația economică. Conform experților, ea va depăși Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior.

Și acest lucru se datorează în mare parte exporturilor, care au cunoscut valori uriașe, în ciuda pandemiei de coronavirus

Exporturile Chinei continuă să sfideze așteptările crescând semnificativ. La finalul anului trecut, ele au atins o valoare record, potrivit datele oficiale publicate joi de Administraţia vamală, citează Agerpres.

În luna decembrie 2020, exporturile Chinei au crescut cu 18,1% în dolari comparativ cu aceeaşi lună a anului 2019, mai puţin decât avansul de 21,1% înregistrat în noiembrie dar peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 15%. De asemenea, importurile au crescut cu 6,5% în ritm anual, peste estimările analiştilor şi mai mult decât avansul de 4,5% înregistrat în noiembrie.

„Concluzia principală este că exporturile Chinei au rămas surprinzător de rezistente în pofida celui de-al doilea val de pandemie în marile economii”, spune Michelle Lam, economist la Societe Generale SA în Hong Kong.

Performanța exporturilor nu a fost atât de grav afectată de încetinirea globală pe cât de temuseră unii analiști. China a fost prima țară afectată de pandemie și a devenit prima economie majoră care și-a reluat cea mai mare parte a activității de afaceri.

Cea mai mare economie din lume

Centrul de reflexie Centre for Economics and Business Research (CEBR) a calculat că China ar putea deveni o economie cu venituri mari încă din 2023. Potrivit definiţiei Băncii Mondiale, o economie cu venituri mari înseamnă o economie cu un venit naţional brut per capita de peste 12.356 de dolari, transmite Bloomberg.

Potrivit CEBR, modul în care China a gestionat cu succes pandemia, cu o carantină strictă la început, precum şi loviturile date creşterii pe termen lung ale economiilor occidentale, înseamnă că performanţele economice relative ale Chinei s-au îmbunătăţit. Conform estimărilor CEBR, China urmează să înregistreze un ritm mediu de creştere economică de 5,7% pe an în perioada 2021-2025, după care va încetini la o creştere de 4,5% pe an în perioada 2026-2030.

În schimb, SUA, chiar dacă vor avea o relansare puternică după pandemie în 2021, ritmul său de creştere va încetinit la 1,9% pe an între 2022 şi 2024, după care va încetini şi mai mult până la 1,6% pe an.

Ultimele stiri

  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • România, la toamnă: proteste, anticipate și un nou guvern?!
  • Ministrul Economiei anunță că a declanşat procedura de demitere a conducerii Salrom/ Miruţă iese cu cifre: „Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea SALROM. Nu din banii lor. Din banii dumneavoastră”
  • Exit mobile version