AcasăAfaceriChina a băgat spaima în corporatiștii Americii

China a băgat spaima în corporatiștii Americii

Directorii executivi ai companiilor americane cotate la bursă sunt din ce în ce mai îngrijorați de spectrul unei noi escaladări a tensiunilor din cauza Taiwanului, un furnizor important de componente esențiale, cum ar fi semiconductoarele.

Numărul de dosare anuale de reglementare care citează Taiwanul drept factor de risc a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, potrivit calculelor Financial Times bazate pe datele Sentieo.

În martie, o perioadă populară pentru publicarea așa-numitelor rapoarte „10-k”, 116 companii au menționat Taiwanul ca risc pentru afacerile lor, iar media pe 12 luni a atins luna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimii cel puțin 16 ani.

Companiile tehnologice reprezintă sectorul cel mai îngrijorat, cele din industria semiconductorilor trăgând cel mai puternic semnal de alarmă. Acest lucru se datorează faptului că Taiwan, care este cel mai mare producător al celor mai avansate cipuri, devine rapid unul dintre cele mai periculoase puncte de focar geopolitic din lume.

Teama este că, în cazul unui conflict cu China, firmele americane nu vor mai putea obține microcipurile necesare pentru fabricarea smartphone-urilor, a mașinilor electrice, a noilor arme, a computerelor, a mașinilor industriale și chiar a dispozitivelor medicale.

Ca un semn al potențialelor efecte de amploare asupra corporațiilor, un grup de directori executivi de la marile bănci americane au declarat că s-ar conforma oricărei cereri a guvernului american de a se retrage din China dacă Beijingul ar ataca Taiwanul.

Observațiile au fost făcute la doar câteva zile după ce președintele Joe Biden a subliniat că SUA ar apăra Taiwanul de un atac chinezesc.

În medie, o companie americană avea stocuri de cipuri pentru doar cinci zile în 2021, față de 40 în 2019, potrivit unui studiu al Departamentului de Comerț.

La începutul lunii august, Biden a semnat Chips Act, care va oferi o finanțare de 280 de miliarde de dolari pentru a susține și a relansa producția și cercetarea în domeniul semiconductorilor la nivel național.

„Statele Unite vor exercita mai multă presiune asupra furnizorilor cheie pentru a interzice exporturile către China și pentru a dezvolta producția pe propria piață cu ajutorul unor instrumente de politică industrială, cum ar fi Chips Act și un impuls pentru comerțul cu țările aliate”, susține Alicia Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la banca franceză Natixis.

Dar exercițiile militare regulate ale Chinei în perspectiva alipirii Taiwanului vor duce la  “blocaje în sectoarele cu creștere rapidă care depind de semiconductori, cum ar fi calculul de înaltă performanță, internetul lucrurilor, centrele de date și vehiculele electrice”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.737 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger