AcasăAfaceriCele mai noi tendințe de investiții pentru 2022

Cele mai noi tendințe de investiții pentru 2022

Memecoins, NFT, metaverse și investițiile ESG vor atrage un interes susținut în rândul întreprinzătorilor în 2022.

Aceste tendințe  au cunoscut un boom în 2021  și  ar putea modela spațiul de tranzacționare și investiții în anul următor.

Investiții ESG

Pandemia de Covid-19 s-a dovedit a fi un catalizator pentru investițiile de mediu, sociale și de guvernanță(ESG). Clasa de active a atras intrări record de 21,5 miliarde de dolari în SUA, potrivit unui raport Morningstar. De fapt, fiecare dintre primele trei trimestre ale anului 2021 au înregistrat intrări mai mari decât perioada corespunzătoare din anul precedent.

La nivel global, fondurile sustenabile au acumulat deja un record de 508 de miliarde de dolari în investiții, în timp ce activele lor gestionate au crescut la 3,9 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie.

ESG a devenit mainstream în lumea investițiilor, notează The National, și există toate indiciile că tendința este pe cale să crească în 2022.

NFT-urile

Fără îndoială, jetoanele nefungibile(NFT), care rulează pe  o rețea blockchain, un registru digital care înregistrează toate tranzacțiile cu criptomonede, au fost vedetele platformelor, rețelelor sociale și mediilor de afaceri.

La începutul acestui an, NFT-urile au generat senzație la nivel mondial când artistul digital Mike Winkelman(alias Beeple) și-a vândut lucrarea “Everydays: The First 5000 Days” pentru 69 de milioane de dolari. Vânzarea, la casa de lictații Christie’s, a declanșat o manie NFT care a atras investiții de 10,7 miliarde de dolari în mai puțin de trei luni.

Pe măsură ce NFT-urile cresc într-o industrie de miliarde de dolari, ele atrag pasionații de artă și căutătorii de suveniruri care investesc sume uriașe în creații digitale unice. Atracția acestor tokenuri a devenit atât de irezistibilă, încât chiar și corporațiile împreună cu  vedetele din muzică și sport intră în joc – cumpărători și vânzători de jetoane digitale.

La ritmul actual de creștere, se preconizează că piața NFT va ajunge la 80 de miliarde de dolari până în 2025.

Metaverse

Dacă e de crezut Mark Zuckerberg, metaversul este viitorul internetului. În octombrie, Facebook și-a schimbat numele în Meta.

În cei mai simpli termeni, metaversul este un uriaș spațiu cibernetic comun  construit pe intersecția realității virtuale și a realității augmentate. Promite o lume captivantă în care milioane de utilizatori sau avatarele lor digitale pot participa la o serie de activități în timp ce socializează, lucrează și se joacă.

Microsoft, Disney, Apple și Nike au investit, la rândul lor, miliarde de dolari în tehnologia metaversului, o piață care va crește la 800 de miliarde de dolari până în 2024, de la 500 de miliarde în 2021.

Memecoins

Pe baza creșterii criptomonedelor, există o subcategorie de altcoins(altcoin este denumirea generală pentru toate celelalte monede virtuale apărute după Bitcoin) care generează investiții mari: memecoins – inspirate de meme-uri, glume și tendințe de pe internet. Deși există până la 124 de memecoins în circulație, Dogecoin (Doge) și Shiba Inu (Shib) rămân alegerea investitorilor în această categorie.

Atât Doge, cât și Shib sunt inspirate din aceeași rasă de câini, Shiba Inu, și acum au adunat un număr suficient de mare pentru a plasa jetoanele printre primele 15 criptomonede în funcție de capitalizarea pieței, potrivit CoinMarketCap. Dogecoin și Shiba Inu a crescut dramatic la 23 de miliarde de dolari, respectiv 20 de miliarde de dolari, începând cu 22 decembrie. Este rezultatul interesului crescut al investitorilor millennials și  „nativilor digitali” din generația Z.

De semenea, popularitatea memecoins este atribuită comentariilor frevcente, pro și contra, din partea antreprenorilor(Mark Cuban sau Elon Musk) și starurilor din lumea muzicii(Snoop Dogg, Gene Simmons). „Aceste monede au fost considerate o glumă, dar au ajuns active de succes”, relatează EuropeanBusiness. „Nu este exclus să devalorizeze Bitcoin și Ethereum în 2022. Este o tendință de afaceri care va modifica comportamentul investitorilor și o modalitate de a se îmbogăți rapid”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor