AcasăAfaceriCele mai mari companii din lume, taxate în plus cu sute de...

Cele mai mari companii din lume, taxate în plus cu sute de miliarde de dolari

Firmele europene au rămas lângă Rusia. Americanii şi-au luat "tălpăşiţa". Cine "savurează" rublele ruşilor

Este factura grea impusă de cele 136 de țări care tocmai au ajuns la  un acord detaliat pentru revizuirea regulilor internaționale de impozitare a societăților.

SUA, Marea Britanie, China, India și toate țările UE au semnat acordul internațional, negociat sub administrarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Acordul își propune să se asigure că cele mai mari 100 de companii din lume plătesc impozite pe operațiunile și vânzările lor, introducând în același timp o rată minimă internațională efectivă de 15%.

Cota globală de impozitare ar permite țărilor, în mod colectiv, să încaseze venituri fiscale anuale suplimentare de 150 de miliarde de dolari, în timp ce taxa ar împărți 125 de miliarde de dolari separat în chitanțe de impozite corporative între guvernele participante din întreaga lume.

Acest acord, care trebuie aprobat în continuare de liderii G20 la sfârșitul acestei luni și care va dura probabil cel puțin doi ani pentru a fi pus în aplicare, reprezintă prima revizuire majoră a regimului impozitului pe profit din ultimele decenii.

Mișcarea  vine pe fondul tensiunii continue dintre SUA și Europa cu privire la modul în care aceste propuneri ar trebui să se aplice companiilor care își desfășoară activitatea în jurisdicțiile lor. Oficialii din întreaga lume caută noi surse de venituri pentru a plăti recuperarea economică asociată cu criza Covid-19.

„Este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient și echilibrat. Este un acord de anvergură care asigură că sistemul nostru internațional de impozitare este adecvat scopului într-o economie mondială digitalizată și globalizată”, a scris  pe Twitter secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, după încheierea acordului.

Cei doi așa-numiți piloni ai acordului sunt concepuți pentru a face mult mai dificil pentru gigantii digitali și companiile multinaționale să își transfere profiturile în întreaga lume și să evite autoritățile fiscale ale țărilor printr-o contabilitate inteligentă – și legală.

Pilonul 1

Constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Prin urmare, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt vizate mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

Pilonul 2

Corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă aceasta a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Noile reguli de impozitare survin după ani de negocieri dificile și eforturi, în special în UE, de a taxa companiile tehnologice americane precum Amazon și Facebook.  Acele taxe interne amenințaseră un război comercial global – în special între Europa și SUA.

Țările bogate iau cei mai mulți bani

Criticii acordului de impozitare susțin că doar țările bogate vor beneficia disproporționat de pe urma revizuirii  care va îngreuna potențialul capacității guvernelor altor națiuni de a-și stabili propriile rate de impozitare pentru a atrage investiții internaționale pe teritoriile lor.

„Acordul așteptat va face ca țările bogate din OECD să ia cea mai mare parte a noilor venituri și, de asemenea, ar limita brusc libertatea altora de a-și stabili regulile fiscale și de a-și apăra bazele fiscale”, a declarat pentru Politico Alex Cobham, director executiv la Tax Justice Network.

Rata impozitului pe profit în țările industrializate este în medie de 23,5%, cu mult peste pragul de 15% convenit.

Miniștrii de finanțe din țările G20 se vor aduna la Washington în această săptămână. Se așteaptă ca liderii acestor țări să aprobe acordul la sfârșitul lunii, începând sarcina dificilă de punere în aplicare a normelor până la sfârșitul anului 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
237 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da’ daca Cocatrzu si Talanul nu sunt de acord ? Ca nici randul trecut nu au fost de acord.Ca ei tin cu Romania,cu Tarisoara lor draga,nu i-ati vazut cum isi pun mana stanga pe portofel cand se intoneaza Imnul ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger