AcasăAfaceri"Cel mai deștept oligarh" și-a separat 37 de miliarde de dolari de...

„Cel mai deștept oligarh” și-a separat 37 de miliarde de dolari de rădăcinile rusești

Len Blavatnik se definește în primul rând un miliardar care și-a făcut “singur averea”. De origine ucraineană, născut în Marea Britanie, este, de asemenea, un mogul media, un industriaș și un investitor imobiliar.

Dar, mai presus de toate, Blavatnik s-a străduit întotdeauna să clarifice că nu are nicio legătură cu Vladimir Putin sau cu politica rusă și nu ar trebui să fie descris un oligarh.

În ciuda tradiției sale îndelungate de a se distanța de Rusia, Sir Leonard (a fost făcut cavaler în Marea Britanie pentru filantropia sa) și-a însămânțat averea uriașă cu câștiguri din așa-numitele „războaie ale aluminiului” și din câmpurile petroliere din Siberia.

Mai mult, el a făcut o parte din aceste miliarde alături de un consorțiu de magnați ruși care au fost sancționați de Marea Britanie și UE la scurt timp după ce forțele lui Putin s-au revărsat peste granița cu Ucraina, declanșând un război care durează de mai bine de trei luni.

Dacă lucrurile ar fi stat puțin altfel, Blavatnik putea fi  și el sancționat. În schimb, el a acumulat a 33-a cea mai mare avere din lume și s-a înregimentat discret în înalta societate britanică și americană. A făcut donații caritabile și pariuri profitabile pe companii americane prin intermediul grupului său de investiții deținut integral, Access Industries.

Mai mulți dintre foștii parteneri de afaceri ai lui Blavatnik au fost direct vizați de sancțiuni: Mihail Fridman, Petr Aven și German Khan, acționari ai conglomeratului Alfa Group și coinvestitori în gigantul petrolier TNK-BP.

Luna trecută, Blavatnik a condamnat “violențele în curs de desfășurare în Ucraina” și, prin intermediul Fundației familiei sale, a donat milioane de dolari pentru a ajuta refugiații ucraineni.

Din 2013, averea lui Blavatnik a ajuns la 37,1 miliarde de dolari, mai mult decât cea a lui Stephen Schwarzman de la Blackstone Inc., Ken Griffin de la Citadel sau Vladimir Potanin, cea mai bogată persoană din Rusia, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
672 afisari

1 COMENTARIU

  1. A furat din Rusia , de la gura celor mulți și ai cheltuie in Marea Britanie. Nimic nou sub soare, veșnica jecmanire a celor mulți și prăduirea bogățiilor “întregului” popor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...
proger