AcasăAfaceriCeasurile elvețiene, mai valoroase decât indicele bursier de pe Wall Street!

Ceasurile elvețiene, mai valoroase decât indicele bursier de pe Wall Street!

Prețurile pentru brandurile Rolex, Patek Philippe și Audemars Piguet s-au apreciat în medie cu 20% pe an de la jumătatea lui 2018, depășind S&P 500, în timp ce valorile ceasurilor de lux second-hand au crescut vertiginos.

Valoarea acestor ceasuri, precum Rolex Daytona, Patek Nautilus și AP Royal Oaks, a crescut de două ori mai rapid decât indicele bursier care a avut un randament mediu anual de 8% din august 2018 până în ianuarie 2023, se arată în raportul realizat de Boston Consulting Group și dealerul WatchBox.

De asemenea, prețurile  așa-numitelelor ceasuri de marcă independente, inclusiv FP Journe, H Moser & Cie și De Bethune – un mic producător elvețian deținut în majoritate de WatchBox – au crescut cu 15% în aceeași perioadă. Raportul prezintă ceasurile de lux ca fiind o clasă de active alternativă la acțiuni, obligațiuni sau artă.

Pe de altă parte, S&P 500 a avut o rată de creștere anuală compusă de 12 procente între 2012 și 2022, în timp ce ceasurile Rolex, Patek și Audemars Piguet au avut o medie de 7 procente.

Creșterea prețurilor pe piața secundară a ceasurilor s-a accelerat brusc în timpul pandemiei, deoarece consumatorii tineri, blocați acasă, au descoperit un nou hobby costisitor: colecționarea de ceasuri elvețiene.

Mai mult de 60% din tranzacții au fost efectuate online, comparativ cu 15% în cazul achizițiilor noi. În timp ce bărbații reprezintă încă majoritatea cumpărătorilor, numărul femeilor și al colecționarilor mai tineri este în creștere rapidă.

Creșterea și scăderea valorilor criptomonedelor a fost corelată și cu prețurile ceasurilor.”Valoarea și transparența sunt motoarele pieței, iar acest lucru a fost un motor al lichidității”, a declarat Sarah Willersdorf, partener la BCG în New York.

WatchBox, cu sediul în Philadelphia, este unul dintre cei mai mari vânzători de ceasuri din lume, având operațiuni în SUA, Elveția și Hong Kong și susținători printre care se numără fostul jucător NBA Michael Jordan și investitorul Bill Ackman.

Piața second hand a ceasurilor de lux a crescut până la 24 de miliarde de dolari în 2022 și, potrivit estimărilor BCG, va crește cu 9% pe an, până la 35 de miliarde de dolari în 2026.

LuxeConsult, o firmă elvețiană independentă de analiză și consultanță, a prognozat recent că vânzările de ceasuri de lux de ocazie vor depăși piața primară de vânzare cu amănuntul până în 2033, tranzacțiiile urmând să urce la 85 de miliarde de dolari.

În decembrie, gigantul elvețian Rolex a declarat că va începe să autentifice ceasurile de ocazie pentru revânzare prin intermediul rețelei sale de dealeri autorizați.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
592 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger