Cauta

Ceasul datoriei publice a României ticăie. Guvernul trebuie să dea înapoi 2 miliarde de euro în septembrie

datorie externa

Guvernul are o datorie scadentă de 2 miliarde de euro, pe care trebuie să-i restituie în luna septembrie. Este vorba de o emisiune de eurobonduri, contractată în perioada septembrie-octombrie 2013, în timpul guvernării USL, formată din PNL și PSD.

La distanță de șapte ani, Executivul trebuie să achite împrumutul ajuns la scadență în septembrie care va fi achitat cu alți bani împrumutați, proces numit rostogolire a datoriei, relatează profit.ro.

Împrumuturile făcute de Guvern sunt uriașe

Guvernul a ajuns cu împrumuturile în acest an aproape de 100 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului. Statul a împrumutat 3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și 3,3 miliarde de euro în iulie.

De pe piața internă, dar tot în valută, a atras aproape 650 de milioane de euro în acest an. Scadența de pe 18 septembrie, de 2 miliarde de euro, este cea mai ridicată de anul acesta și singura importantă în valută.

Alt vârf de plată în acest an va fi pe 26 octombrie, când ajung la plată titluri de stat emise pe piața internă de 9,12 miliarde de lei.

Tot în septembrie, Guvernul are de plătit la datoria publică 206 milioane de lei, 9,32 miliarde lei ajung la maturitate în octombrie, 925 milioane lei în noiembrie și 1,16 miliarde lei în decembrie.

Deficit bugetar de 4,17% în primele șase luni

Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit unor estimări ale oficialilor MFP anul 2020 se va încheia cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 mld lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,5 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 191,43 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 1,8 puncte procentuale de la 15,9% din PIB 2019 la 17,7% din PIB în 2020.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version