AcasăAfaceriCea mai valoroasă companie de tehnologie din Europa, în centrul războiului pentru...

Cea mai valoroasă companie de tehnologie din Europa, în centrul războiului pentru cipuri

În 1984 a început ascensiunea unui nou jucător tech de elită din Olanda:ASML. Puțini știau atunci că, aproximativ 40 de ani mai târziu, compania cu sediul în Veldhoven va fi atât de vitală pentru industria semiconductoarelor de 580 de miliarde de dolari, încât va deveni epicentrul unui război al cipurilor între SUA și China.

ASML este singurul furnizor din lume de mașini de litografie cu ultraviolete extreme (EUV), care sunt esențiale pentru fabricarea celor mai avansate semiconductoare. China este nerăbdătoare să pună mâna pe mașinile EUV, dar guvernul american a blocat vânzarea acestora, invocând preocupări legate de securitatea națională.

Olandezii nu vor să supere nici SUA, nici China, dar nu admit să piardă o piață profitabilă.Potrivit London Daily,  ASML a declarat că va respecta controalele la export din SUA, dar a mai spus că este deschisă la discuții cu guvernul american despre cum să echilibreze preocupările legate de securitatea națională cu necesitatea de a menține sănătos lanțul global de aprovizionare cu cipuri.

Rezultatul războiului dintre SUA și China în domeniul cipurilor este încă incert, dar este clar că ASML va juca un rol cheie în modelarea rezultatului. Decizia companiei de a vinde sau nu mașini EUV în China ar putea avea un impact major asupra industriei tehnologice globale și asupra peisajului geopolitic.

Ascensiunea ASML făcut-o cea mai valoroasă companie de tehnologie din Europa, cu o capitalizare de piață de peste 247 de miliarde de dolari – mai mult decât dublul clientului său Intel Corp. Într-o industrie în care dispozitivele costă de obicei 10 milioane de dolari, ASML cere aproximativ 180 de milioane de dolari pentru sistemele sale EUV de vârf.

Accesul la cele mai avansate utilaje ale ASML a dictat succesul companiilor din industrie. Intel, care a fost lentă în adoptarea mașinilor EUV, a căzut de pe poziția de cel mai mare producător de cipuri din lume anul trecut, după ce a deținut acest loc timp de aproape 30 de ani. TSMC, care a profitat mai rapid de noua tehnologie – cel mai mare client al ASML –  este pe cale să obțină acest titlu în acest an, potrivit previziunilor analiștilor, depășind Samsung.

China lucrează la construirea propriei sale industrii de semiconductori și încearcă să obțină mașinile EUV prin orice mijloace, dar  ASML are un ecosistem global care ar fi greu de egalat: 5.000 de furnizori de orice, de la software la staniu și tungsten și parteneriate strategice cu giganți precum Carl Zeiss,  care produce lentilele sale multistrat esențiale.

Sunt inutile încercările de a fura tehnologia ASML, subliniază Roger Dassen, directorul financiar al companiei, într-un interviu acordat Bloomberg. Până la sfârșitul anului 2022, ASML a livrat 180 de sisteme EUV. Plănuiește să livreze alte 60 în acest an și va dubla numărul mașinilor DUV, mai vechi, ajungând la 600 până în 2026.

De asemenea, dorește să construiască până în 2030 aproape 30 de noi sisteme high-NA EUV, programate pentru producția de cipuri de mare volum în doi  ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.427 afisari

1 COMENTARIU

  1. CIPURI pentru noi plebea,nu pentru masini,aparaturá,etc!
    Sant pentru noi ce vom fi insemnati precum animalele!
    Se incaierá intre ei satanistii,care mai de care sa facá iar un moluz de bani,ca in plandemie cu pseudo vaxenu’,testele false,gelurile,izoletele etc!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger