AcasăAfaceriCea mai mare otravă pentru economia mondială, fără antidot?

Cea mai mare otravă pentru economia mondială, fără antidot?

„Trebuie să luptăm împotriva inflației pentru că, până la urmă, inflația este cea mai mare otravă pentru economia globală”, spune directorul executiv al Deutsche Bank,  Christian Sewing.

Ușor de zis, mai greu de făcut. Europa și SUA se confruntă cu o probabilitate mare de recesiune, deoarece băncile centrale sunt forțate să înăsprească în mod agresiv politica monetară pentru a combate inflația.

Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană, Banca Națională a Elveției și Banca Angliei au majorat ratele dobânzilor pentru a ține în frâu scumpirile, chiar dacă în grade diferite.

Liderii băncilor centrale și economiștii din întreaga lume au recunoscut că înăsprirea politicii monetare ar putea risca să ducă economiile în recesiune, în condițiile în care creșterea a încetinit deja din cauza unui cumul de factori globali.

Apropierea Europei de războiul din Ucraina și dependența sa de importurile de energie din Rusia fac ca acest continent să fie extrem de vulnerabil la conflict și la o eventuală oprire a fluxurilor de gaz rusesc.

Pentru CEO-ul DeutscheBank, „un lucru este clar”: „Dacă are loc o oprire bruscă a gazului rusesc, probabilitatea ca o recesiune să vină mai devreme este evident mult mai mare. Nu există nicio îndoială”.

Pe lângă inflația cauzată de războiul din Ucraina și sancțiunile asociate impuse Rusiei, lanțurile de aprovizionare au fost, de asemenea, blocate de reapariția cererii post-pandemice și de o revenire a măsurilor de control Covid-19, mai ales în China.

„Aceasta este o situație atât de provocatoare încât avem trei, patru factori care pot avea un impact grav asupra economiei și, reuniți în același timp, înseamnă că este posibil ca o recesiune să afecteze Europa, dar și  SUA”, a avertizat Sewing.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
270 afisari

2 COMENTARII

  1. FACETI TOTI PE PROSTII !!, INFLATIA A FOST IAR PROVOCATA DE TIPARNITA AMERICANA ,CAND VINE SCADENTA UNOR PLATI MARI REZERVA FEDERALA BAGA TIPARNITA IN FUNCTIUNE !,ACELE 7 MII DE MILIARDE BAGATE IN CIRCULATIE FARA NICI O ACOPERIRE REALA IN 2021 ISI FAC EFECTUL !.
    CAT TIMP $ DICTEAZA CRIZELE SE VOR TINE LANT.

  2. Nu există alt antidot decât să mărești producția și, în aceeași măsură, productivitatea. Și să oprești tiparnițele de euro și dolari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger