AcasăAfaceriCea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari

Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari

Londra este în continuare liderul orașelor europene în ceea ce privește atragerea de investiții străine directe în domeniul serviciilor financiare

Londra este în continuare liderul orașelor europene în ceea ce privește atragerea de investiții străine directe în domeniul serviciilor financiare, ponderea Marii Britanii în noile proiecte atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young.

Londra a obținut 81 de proiecte în 2023, cu 76% mai mult decât în anul precedent și mai mult decât dublu față de Paris, locul al doilea, care a înregistrat o scădere de 11%, a precizat compania de consultanță cu sediul la New York, într-un raport realizat în urma unui sondaj efectuat în rândul a 900 de factori de decizie. Probabil, capitala franceză ar putea să conteste dominația Londrei “în următori ani”.

Chiar și în condițiile macroeconomice dificile și de incertitudine geopolitică, „stabilitatea sectorului serviciilor financiare din Marea Britanie a asigurat menținerea încrederii investitorilor străini”, a declarat Anna Anthony, managing partner la EY. Însă ea a avertizat asupra concurenței „acerbe” din partea colegilor europeni.

Marea Britanie a obținut o treime din toate proiectele europene din sectorul serviciilor financiare

Rezultatele sondajului  sugerează că investitorii au încredere în continuare în Regatul Unit pentru a face afaceri, deși Brexit și performanțele slabe ale piețelor de capital din Londra au generat îngrijorări cu privire la competitivitatea sa.

Volumul tranzacțiilor s-a prăbușit în ultimii ani, în timp ce datele compilate de Bloomberg arată că Bursa de Valori din Londra a reprezentat puțin peste 2% din cele aproximativ 12 miliarde de dolari strânse în ofertele publice inițiale din acest an, cea mai mică pondere din ultimele decenii.

Marea Britanie a obținut o treime din toate proiectele europene din sectorul serviciilor financiare, mărindu-și avansul față de Franța, cel mai apropiat rival. A atras 108 proiecte anul trecut – o creștere de la 76 în 2022. Acest lucru o plasează semnificativ în fața altor destinații europene precum Franța și Germania, care au înregistrat 39 și, respectiv, 38 de proiecte.

Franța, care încearcă să se prezinte ca o alternativă atractivă post-Brexit la City of London, a obținut 39 de proiecte de servicii financiare în 2023, ceea ce reprezintă o scădere de 13%.

Cu toate acestea, datele au arătat că investitorii au clasat Parisul deasupra Londrei ca fiind cel mai atractiv oraș european pentru “viitoarele investiții financiare pe un orizont de trei ani”, potrivit EY. Mulți titani de pe Wall Street au prezentat Parisul ca fiind următorul mare centru financiar din Europa.

Cota de piață britanică a noilor proiecte de servicii financiare(ISD) a crescut la 36% în 2023, de la 32% în anul precedent – cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor