AcasăAfaceriCe se va întâmpla acum cu industria de petrol și gaze a...

Ce se va întâmpla acum cu industria de petrol și gaze a Rusiei?

Având un sfert din rezervele de gaz ale planetei și peste 5% din cele de țiței, economia Rusiei a fost mult timp dominată de sectorul energetic. Pe măsură ce izolarea țării se intensifică în urma invaziei din Ucraina, întrebarea care se pune acum este ce urmează pentru cea mai importantă industrie a sa?

Principalii parteneri străini –  BP, Shell și ExxonMobil și-au făcut planuri de retragere, companiile internaționale de servicii petroliere au promis că nu vor mai investi, iar numeroși cumpărători au început să se ferească de țițeiul rusesc.

Gazul a continuat să curgă spre Europa, iar producția de petrol, deși a scăzut, nu s-a prăbușit. Companiile energetice rusești vor reuși să își mențină operațiunile, dar o piață de export în scădere, accesul redus la expertiza internațională și necesitatea de a redirecționa investiții de miliarde de dolari în infrastructură către Asia amenință să deschidă o perioadă de declin pe termen lung.

Giganții Rosneft, Lukoil și Gazprom  își au originea la începutul anilor 1990, când rezervele de petrol și gaze ale Rusiei, atunci proprietatea exclusivă a statului, au fost împărțite după prăbușirea Uniunii Sovietice.

“Marii jucători ruși sunt mai mult decât capabili să mențină producția. Încă generează un flux de numerar semnificativ”, a spus  Michael Moynihan, expert în sectorul de petrol și gaze la consultanța Wood Mackenzie.

Rosneft a raportat cel mai bun venit net din istorie în 2021, de 11,7 miliarde de dolari, în timp ce Gazprom, susținută de prețurile record la gaze, a atins un record de 29 miliarde de dolari.

Sancțiuni și alternative

UE, care a primit mai mult de jumătate din exporturile de țiței ale Rusiei în 2021, a fost de acord să înceteze importurile maritime ale combustibilului până la sfârșitul anului și speră să elimine treptat gazul până în 2027.

Un boicot tot mai mare al exporturilor rusești de la invazie a început deja să afecteze producția de petrol. Producția a fost în medie de 10,05 milioane de barili pe zi în aprilie, în scădere de la 11,01 milioane de barili pe zi în martie, potrivit OilX

Speranța în industria petrolieră rusă este că aprovizionarea trimisă anterior în Europa poate fi deviată în altă parte. „Dacă eliminați Rusia de pe piața europeană, acest țiței va apărea pur și simplu în India, China și alte țări”, a declarat pentru AP Konstantin Simonov, șeful Fondului național de securitate energetică al Rusiei.

Dar reorientarea exporturilor de energie din Europa către Asia va fi complicată. Capacitatea de transport maritim este insuficientă pentru ca toate aceste livrări să circule pe mare, iar traficul maritim va fi și mai mult restricționat dacă UE și Regatul Unit vor pune în aplicare o interdicție de asigurare a navelor care transportă țiței rusesc.

Situația va fi deosebit de dificilă pentru Gazprom, având în vedere că aproape toată infrastructura sa de gaze este orientată spre Europa.

Alternativ, Gazprom ar putea urmări să transforme mai multă producție în gaz natural lichefiat și să o transporte pe mare.

Dar ambițiile Rusiei de a asigura 20% din producția globală de GNL prin extinderea producției anuale de la 30 de milioane de tone la cel puțin 120 de milioane de tone până în 2035 au fost cele mai afectate.

Sancțiunile europene interzic livrarea de bunuri și tehnologii necesare pentru lichefierea gazului, de care depind proiectele în curs de dezvoltare, inclusiv Arctic 2 de la Novatek, în valoare de 21 de miliarde de dolari, și Baltic GNL de la Gazprom.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. India si china cumpara cat pot de mult de la rusi ca nu mai ramane si pentru altii. Dupa care vand ce ramane la americani si englezi cu profit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger