Exporturile globale ale economiei creative au depășit 1.620 de miliarde de dolari în 2020 și urmează să crească în continuare, potrivit unui studiu realizat de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad).
John Howkins a inventat conceptul economiei creative în anul 2001 pentru a descrie sistemele economice în care valoarea depinde de originalitate și creativitate, și nu de resursele tradiționale cum ar fi pământul și capitalul.
Datele pe un deceniu analizate de Unctad au arătat că valoarea bunurilor creative a crescut cu un sfert, ajungând la 524 de milioane de dolari în 2020, de la 419 milioane de dolari în 2010, în timp ce exporturile de servicii creative au crescut de peste două ori: 1,1 miliarde de dolari, de la 487 de miliarde de dolari în aceeași perioadă.
În special, dacă se compară cu datele Băncii Mondiale pentru 2021, cifra de 1,62 miliarde de dolari depășește produsul intern brut al tuturor țărilor, cu excepția a 11, ceea ce subliniază și mai mult potențialul enorm pe care îl are acest sector.
„Comerțul internațional cu bunuri și servicii creative generează venituri în creștere pentru țări, însă exporturile de servicii creative le depășesc cu mult pe cele de bunuri creative”, a scris în raport Rebeca Grynspan, secretarul general al Unctad.
Totuși, „sunt necesare mai multe date și răspunsuri politice inovatoare și multidisciplinare pentru a spori impactul dezvoltării sectorului creativ. Acest lucru este esențial, deoarece economia creativă oferă tuturor țărilor, în special celor în curs de dezvoltare, o opțiune fezabilă de dezvoltare”.
Industriile creative cuprind un set de activități bazate pe cunoaștere care produc bunuri tangibile și servicii intelectuale sau artistice, valoare economică și obiective de piață.
Printre domenii, se numără numără patrimoniul cultural, spectacolele, cărțile și presa, audiovizualul și mediile interactive, artele vizuale și meșteșugurile, precum și designul și serviciile creative.